CSM a declanşat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an.
Corina Corbu a fost achitată definitiv de ÎCCJ în dosarul de corupţie în care a fost vizată şi Gabriela Bîrsan. În urma deciziei de achitare, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, anul trecut, decretul de numire a Corinei Corbu în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, pe o perioadă de trei ani.
Potrivit anunţului CSM, candidaţii pentru funcţia de şef al Înaltei Curţi vor susţine, în faţa Secţiei pentru judecători, un interviu care constă în susţinerea planului managerial şi verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistenţa la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung etc.
După verificarea de către CNSAS privind eventuala colaborarea a candidaților cu Securitatea, CSM va începe procedura efectivă de examinare a dosarelor de candidatură după data de 18 iulie.
Viitorul președinte al Înaltei Curți va fi primul desemnat de către CSM, până acum acesta fiind numit de către președintele României.
Corbu, acuzată într-un proces cu notorietate
În 2014, Corina Corbu a fost pusă sub acuzare pentru favorizarea infractorului. Două colege ale sale de la ÎCCJ, Gabriela Bârsan și Iuliana Pușoiu au fost acuzate că ar fi primit, în 2011 diverse cadouri de la avocații unui om de afaceri, Gabriel Chiriac, pentru a-i favoriza firmele în diverse procese.
Procurorii DNA ar fi avut informații legate de această situație și au solicitat instanței autorizarea interceptării comunicațiilor celor două judecătoare. După ce au primit acordul instanței, Bârsan și Pușoiu ar fi fost informate că sunt ascultate de către judecătorii Anton Pandrea, pe atunci șeful Secției Penale a ÎCCJ, și de către Corina Corbu. În 2018, toți acuzații din acest proces au fost achitați definitiv la Înalta Curte.
Citește și:Primarul din Bacău, judecat pentru acordarea de fonduri nerambursabile unei fundații
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro