„Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat”, arată medicul, care prezintă procedura ce trebuie îndeplinită când se constantă un deces în rândul pacienților.
„Când moare un om, medicul de gardă ATI (pentru că de obicei în ATI se întâmplă asta pentru că este secția cu cazuri critice) completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante”, detaliază Laura Zarafin.
Ulterior, „registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele (nu numai decesul, ci și numărul foii de observație, CNP -ul pacientului și cod de caz de la DSP)”, arată medicul care insistă că toți acești pași fac imposibilă pierderea în sistem a unui număr de cazuri de decese Covid.
Medicul explică și care este parcursul documentelor: de la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, cu acel certificat un membru al familiei merge la primărie, unde se eliberează certificatul de deces.
Vlad Voiculescu a declarat luni că la Spitalul Colentina sunt peste 500 de morți COVID în plus față de numărul raportat, iar la Spitalul ROL2, „acea unitate militară din curtea Institutului Ana Aslan, există, de asemenea, o diferență”.
„Una peste alta, eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel.”, conchide medicul.
Ea completează că „pacienții care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75% , chiar dacă PCR -ul este negativ, au drept cauză de deces tot disfuncția respiratorie care apare ca hiperreacție a sistemului imun la prezența virusului”.
Voiculescu, contrazis de spitale
Și conducerea Spitalului Colentina a negat acuzația lui Vlad Voiculescu, spunând că a respectat „reglementările legale în vigoare”.
„Spitalul Clinic Colentina funcționează ca spital suport COVID începând din data de 27.03.2020. Toate decesele înregistrate de atunci și până în prezent au fost raportate de către unitatea sanitară cu respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare, iar afirmațiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală”, se arată într-un comunicat remis Libertatea.
Ministerul Apărării Naționale, de care ține ROL2, a replicat într-un comunicat că decesele au fost centralizate și raportate conform legii.
„Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaționalizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, arată Ministerul Apărării Naționale, în comunicatul de presă de luni, 19 aprilie.
În prima ieșire publică după ce a fost demis, vineri, 16 aprilie, Voiculescu susținea că sunt diferențe între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID. El a precizat că nu poate oferi cifre concrete, dar că a fost constituit un grup de lucru care să facă verificări.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro