Zilele acestea sunt și 600 de solicitări pe zi în Iași, față de o medie de 350, câte sunt într-o perioadă normală, spun cei de la Ambulanță.
Echipajele merg și la cazuri COVID, și la cazuri non-COVID, dar și pentru a face recoltări la domiciliu, în urma solicitărilor de testare. Iar în ultima lună, numărul cererilor de recoltare a crescut încontinuu, de la o medie de 50-100 pe zi la peste 300, constant.
„S-au dublat solicitările de urgență. Am suplimentat numărul echipajelor cât de mult s-a putut. Pe perioada verii am avut de făcut puține recoltări, dar solicitări de urgență au fost multe. Echipajele nu au avut timp să își tragă sufletul”, spune dr. Angelica Hristea, director medical al SAJ Iași.
„Spitalele sunt supraaglomerate, iar noi suntem într-o situație de război. Suntem depășiți și eu prevăd cât de curând un colaps. Am fost la coordonare săpămâna trecută, în 12 ore am avut în permanență 80 de așteptări în solicitare. Este inuman și tu răspunzi pentru toate astea. 90% cazuri sunt COVID, iar echipajele noastre trebuie să se dezinfecteze și pe ei, și aparatura. Îi duc la spital unul după altul, nu se mai poate face față. Cei de acasă ne sună și ne înjură, cei cu COVID așteaptă testarea acasă, este un haos total”, a declarat și dr. Luminița Bodrun, care lucrează la coordonarea cazurilor, dar merge și pe teren, în ambulanță.
Doar 67% din angajații SAJ Iași sunt vaccinați
Situația e complicată și de faptul că în rândul personalului au început să apară cazuri de COVID.
La SAJ, conform unei statistici făcute în prima parte a lunii septembrie, 333 de persoane erau vaccinate din totalul de 505, un procent de circa 67% – atât personal medical, cât și cel administrativ.
„De ce nu s-au vaccinat? Nefiind obligatoriu, fiecare decide. Nu sunt mulți cei confirmați, dar cazuri au început să fie”, a declarat dr. Simona Ivașcu pentru Libertatea.
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro