“Faceţi gargară cu oţet. Şi un pic de sare. Nu uitaţi de apa caldă. COVID-ul ăsta se teme de apă fierbinte. Şi-atunci curăţaţi gâtul cu apă fierbinte şi un pic de oţet şi sare. Nu-i chiar plăcut, dar fuge orice virus de îşi rupe picioarele! Şi-apoi beţişoarele acelea, cum se fac testele, folosiţi-le la fel, cu amestecul acesta şi pe nas. Aşa prăjiţi COVID-ul! Ţuica, o minunăţie şi ea! Faceţi frecţie cu ţuică! Pe cap, pe spate, pe tot corpul!”, a spus ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, potrivit ziarului Adevărul.
Acesta a vorbit despre aceste remedii la finalul unei slujbe la care participau 200 de oameni.
“Mănânc mult usturoi. Usturoiul îl tai şi ung clanţele uşilor, acolo unde locuiesc. Păi, ştiu eu ce virus poate avea cel care apasă clanţa? Dar mai ales nu o ating cu mâna. Cu un prosop, cu o eşarfă… faceţi la fel! Sau deschideţi uşile cu genunchiul! Sau şi mai bine, desfiinţaţi uşile!”, a mai spus ÎPS Calnic.
“Tratamentul împotriva COVID-19”, oferit de ÎPS Calnic este criticat de medici, care spun că astfel de proceduri pot avea efecte grave asupra organismului.
“Leacurile băbești sunt ineficiente împotriva COVID-19”
“Întotdeauna leacurile băbești au avut în spate și un strat de adevăr, dar nu orice sfat ce ține de medicina tradițională este bun. Dacă vorbim de COVID-19 nu avem o tradiție încă și atunci trebuie să ne bazăm pe date științifice”, a explicat medicul pneumolog Beatrice Mahler, care este managerul Institutului Marius Nasta din București.
Aceasta reamintește că toate studiile arată că structura pe care o are coronavirusul este foarte ușor deteriorată de apă și săpun, iar curățarea suprafețelor se face cu produse ce conțin clor, acest proces fiind extrem de eficient.
Legat de toate procedurile minim invazive, să-ți introduci orice în organism, în orificiile organismului, poate duce la leziuni locale și pot să apară alte complicații locale. Orice agresiune cu orice substanță, aplicată direct pe mucoasă, poate să producă leziuni ale mucoasei, arsuri, și practic o poartă extrem de facilă pentru orice virus, în momentul în care zona respectivă este inflamată de contactul cu o substanță acidă.
Beatrice Mahler:
Medicul subliniază că astfel de proceduri sunt ineficiente împotriva coronavirusului.
“Virusul în momentul în care ajunge în organism nu rămâne cantonat nici la nivelul mucoasei nazale, nici la nivelul mucoasei oculare, ci el prin aceste locuri găsește o poartă de intrare în organism, se atașează de receptorii de la suprafața mucoasei și intră în interiorul celulei. Dacă ajunge în alveole și în aparatul respirator, acolo avem o șansă cu celulele care intervin în apărarea imediată din plămâni ca el să fie captat, iar dacă imunitatea este suficient de puternică, sunt informații în literatura de specialitate care arată că la anumite persoane, macrofagele reușesc să distrugă inclusiv COVID-ul. Prin urmare să intervenim cu proceduri agresive la nivelul mucoasei nazale nu facem decât să ne producem alte leziuni locale, fără a reuși să distrugem virusul, care, de fapt, în momentul în care ajunge în nas pătrunde imediat în organism și începe să se multiplice”, a mai spus medicul.
Deși medici trag un semnal de alarmă și ne recomandă să nu apelăm la astfel de proceduri, într-un răspuns pentru Libertatea, reprezentanții Bisericii Ortodoxe au transmis că astfel de “remedii sunt inofensive”.
BOR, despre leacurile băbești: “Sunt inofensive”
“Sfaturile respective sunt ale unei persoane, chiar dacă este vorba despre un ierarh, nu ale instituției Bisericii, al cărei mesaj oficial a fost mereu centrat pe recomandarea de a se respecta și de a urma totdeauna sfatul medicilor. Sfaturile Înalt Preasfințitului Calinic oferite la sfârșitul unei predici, nu într-un cadru academic, nu intră în coliziune cu cele medicale, întrucât ele fac referire la folosirea unor remedii absolut cunoscute ca inofensive. Oamenii de la țara folosesc de veacuri usturoiul, oțetul sau țuica (uz extern) ca remedii naturale pentru tratarea unor afecțiuni pasagere. Acestea nu fac rău nimănui, dar, firește, ele nu pot înlocui tratamentul medical adecvat recomandat de medici în contextul actualei situații epidemiologice”, se arată în comunicatul Bisericii Ortodoxe.