Pe rolul Judecătorii Iași a fost înregistrat pe 25 iunie un proces care s-a judecat în procedură extraordinară, în care o doctoriță din Iași, infectată cu noul coronavirus și internată la Spitalul de Boli Infecțioase, dădea în judecată unitatea medicală unde era internată, DSP Iași, Ministerul Sănătății, ISU și IGSU cu obiectul „ordonanță președințială obligația de a face”.
Conform reprezentanților autorităților care au fost chemate în instanță, femeia, care avea forme ușoare de infecție, de profesie medic la o maternitate din Iași, a cerut să fie eliberată la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. Acțiunea în instanță a fost depusă în ziua în care CCR a luat decizia de neconstituționalitate cu privire la carantină și internarea pacienților confirmați pozitiv.
„Probele prezentate de Direcția de Sănătate Publică în fața judecătorilor de la Judecătoria Iași au fost suficiente pentru ca acţiunea să fie declarată ca fiind inadmisibilă”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iași.
Situația este confirmată și de către managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț, care laudă acțiunea judecătorilor spunând că aceștia au dat dovadă de faptul că pot interpreta legea și în spiritul ei.
Am câștigat un proces cu o fostă pacientă, doctoriță, care ne-a dat în judecată că a stat în spital fiindcă avea o formă de infecție cu noul coronavirus, ușoară. Spitalul a câștigat acest proces de unde rezultă că magistrații de la Judecătoria Iași au înțeles că un pacient cu o astfel de condiție poate fi o sursă de infecție. Aș spune că au judecat în litera și în spiritul legii.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț:
Aceasta a explicat că în continuare medicii calcă pe un teren nesigur și că nu pot să se pronunțe cu exactitate dacă o persoană mai este contagioasă sau nu pentru că nu știu care este nivelul de încărcătură virală sub care o persoană cu o astfel de infecție pierde abilitatea de a-i infecta și pe cei din jur.
„Dacă în alte infecții precum cea cu HIV, cu Hepatita B sau C, știm ce înseamnă corelarea între valoarea matematică a unei încărcături virale și evoluția ulterioară a bolii sau a simptomelor clinice, în ceea ce privește această infecție nu știm încă care este, de exemplu, valoarea încărcăturii virale sub care un pacient nu mai este contagios. Dacă am avea o astfel de valoare pe care să o precizăm, am ști exact care pacienți sunt contagioși și care nu și lucrurile ar fi mult mai ușoare”, a explicat Carmen Dorobăț.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro