„70 – 80% din populație a trecut prin boală”, estimează infecționistul, care se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de COVID din toamnă, dar nu cât să copleșească sistemul medical. 

Nu vor mai fi închise spitalele, pacienții vor fi izolați pe saloane și cel mai probabil va exista un vaccin adaptat tulpinii Omicron, a spus medicul în cadrul unui workshop despre pandemie și vaccinare, organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Medic infecționist, despre urmările COVID pe termen lung: „Peste 10 ani vom vorbi de pacienți care au avut boala și au suferit tot felul de modificări”
Medicul Adrian Marinescu | Foto: Hepta

Viitoarea problemă: sechelele în urma bolii și „long COVID”

Acesta spune că în momentul de față problema în sine nu mai este cea a infectărilor, ci a persoanelor care suferă de simptome „long COVID” și a celor care au rămas cu sechele permanente. 

La cei care au făcut o formă moderată sau ușoară apar: oboseala îndelungată, pentru mai bine de șase luni, tuse care nu cedează nici după trei luni, gustul și mirosul alterate, care nu își mai revin niciodată la cum au fost inițial. 

Oamenii care au supraviețuit Terapiei Intensive se confruntă cu afectări puternice și multiple de organe, în multe cazuri aceștia având prognostic rezervat de supraviețuire chiar și după externarea din Terapie Intensivă. 

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

„Sunt cei care au trecut cu bine de Terapie Intensivă, teoretic au trecut de faza acută, dar au avut speranță foarte mică de viață. S-au prăpădit în următoarele două-trei luni și am tot avut astfel de cazuri. Iar în momentul în care au trecut printr-o formă severă a bolii, sechelele care au apărut și au rămas, iar ulterior au mers și către decese”, explică medicul. 

O urmare foarte frecventă este legată de pierderile de memorie. 

Doar în sfera neurologică vorbim, aproape ca o regulă, de pacienții externați de pe Terapie Intensivă cu pierderi de memorie, spre exemplu. Timpul o să ne arate. Părerea mea este că oamenii care au avut forme severe vor rămâne toată viața cu probleme de tip insuficiență respiratorie cronică.

Adrian Marinescu, medic infecționist:

Acum virusul a migrat înspre varianta Omicron: mult mai transmisibilă, dar care dă forme mai ușoare. Spre deosebire de Delta, explică medicul, Omicron afectează tractul respirator superior și coboară rar la nivelul plămânilor. Doar în cazul celor care au probleme cu sistemul imunitar. 

„Delta întâi mergea în plămâni, omul ajungea cu insuficiență respiratorie și lucrurile erau complicate. Acum, dacă vă uitați la camerele de gardă, diferența e clară: foarte puțini dintre cei care au Omicron au nevoie de oxigen în momentul inițial. Eventual mai târziu, în Terapie Intensivă, și într-un număr foarte mic”, a mai spun Marinescu. 

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

„Pacientul critic putea pleca cu orice fel de modificări din Terapie Intensivă”

La „Matei Balș”, 5 pacienți din 100 au avut o formă critică. Acei pacienți care au fost intubați și au fost internați în Terapie Intensivă ar putea rămâne cu afecțiuni pe viață. 

„Peste zece ani vom vorbi de pacienți care au avut COVID și au suferit tot felul de modificări ale organismului, inclusiv dermatologice sau endocrine. Practic, pacientul critic putea pleca cu orice fel de modificări din Terapie Intensivă. O parte dintre ei vor reuși să remedieze aceste lucruri la unele specialități medicale, dar nu de fiecare dată”, a mai spus doctorul. 

El a explicat că din toamnă va fi aproape sigur o creștere a numărului de cazuri, dar dată fiind evoluția virusului, este posibil ca această creștere să se remarce doar prin cazuri ușoare. Acestea vor pune o presiune asupra spitalelor, dar care poate fi gestionată la fel ca în valul cinci: o izolare în saloane diferite a pacienților care sunt tratați în spitale de alte afecțiuni, dar au și COVID, fără a mai închide spitale, așa cum s-a întâmplat în valurile precedente. 

Călcâiul lui Ahile pentru cazurile severe – obezitatea

Medic infecționist, despre urmările COVID pe termen lung: „Peste 10 ani vom vorbi de pacienți care au avut boala și au suferit tot felul de modificări”
O persoană supraponderală are o rezervă pulmonară mult mai redusă, explică dr. Adrian Marinescu | Foto: Shutterstock
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Deși studiile realizate la nivel european sau mondial vorbesc despre multiple comorbidități care au dus la complicarea stării de sănătate a pacienților, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș spune că, din experiența sa, o afecțiune le depășește fundamental pe toate celelalte: obezitatea. O persoană supraponderală, explică dr. Adrian Marinescu, a avut aproape de fiecare dată alte boli cronice și o rezervă pulmonară mult mai redusă. 

„Riscul real este la cei care au peste 150 de kilograme. Am să rămân mereu marcat de imaginea pacientului COVID care venea la camera de gardă cu mașina personală, aparent într-o stare bună, și când te uitai la parametri te întrebai «uau, omul ăsta chiar trăiește?»”, a spus specialistul. 

Faptul că starea pacienților se deteriora atât de repede a alimentat alte teorii ale conspirațiilor. Multe familii sunau la spital și acuzau medicii că „l-am adus pe picioare și l-ați dus direct în Terapie Intensivă și cine știe ce i-ați mai făcut”. Relația cu aparținătorii, spune doctorul Marinescu, a fost de multe ori una tensionată din cauza acestor probleme. 

„70 – 80% dintre români au trecut și prin boală”

„În medicină nimic nu e sută la sută sigur, dar să te gândești că în toamnă va fi un val mai rău decât Omicron nu cred că este posibil. Virusul suferă mutații în orice moment, eficiența vaccinului va fi mai scăzută, dar va exista o protecție a populației, mai ales că 70-80% dintre persoane au trecut și prin boală”, a specificat directorul medical. 

Întrebat de ce ar recomanda cuiva să se vaccineze acum, când din toamnă Pfizer și Moderna vor finaliza studiile și vor lansa, cel mai probabil, vaccinurile adaptate tulpinii Omicron, Marinescu a spus că sunt oameni fragili care au nevoie de protecție și până atunci. 

„Mă vaccinez cu doza 4 pentru că știu că trebuie să mă protejez acum. Dacă îl ai pe bunicul tău și vrei să îl protejezi și ar face infecția în vară, te-ar ajuta cu ceva să știi că o să vină un vaccin nou din toamnă când ai fi putut să îi crești protecția acum?”.

Când a început de fapt pandemia

Adrian Marinescu a explicat că pandemia a fost construită pe multe mituri care au acaparat agenda publică, iar ulterior, atunci când acestea au fost clarificate, nu a mai existat la fel de mult interes pentru aflarea adevărului. 

Nu există niciun indiciu că pandemia s-ar răspândi alimentată de o tulpină nouă, mai spune medicul. Nici măcar în China, unde sunt măsuri draconice de protecție a infectării cu SARS-CoV-2, pornind de la politica „zero-COVID” a regimului comunist.

„Nimeni, în momentul de față, nu poate demonstra lumii că există în circulație o variantă mult diferită de Omicronul de bază și că ar fi ceva mai agresiv. Să știți că acum, în Shanghai, nu sunt multe specializări și multe decese, este o chestie mai degrabă politică și o abordare incorectă. Putem să o spunem: o abordare care nu există în Europa, cu acei oameni care sunt ținuți într-un lockdown tip închisoare”, a declarat Adrian Marinescu. 

Mai mult, doctorul infecționist spune că dovezile ulterioare au arătat că noul coronavirus nu a apărut la finalul lui 2019, așa cum a susținut Republica Chineză.

„Este clar pentru toată lumea că pandemia nu a început în 2019, la sfârșit. Cât de devreme a început? E greu de spus, probabil undeva în decursul anului 2019 au avut diverse cazuri pe care nu le-au recunoscut, ca să nu intrăm în alte teorii. Cred că la un moment dat le-au și ascuns, fără să se gândească că ar putea să fie o pandemie. Dar este clar că au ascuns o problemă de sănătate publică în stilul caracteristic”, a declarat Adrian Marinescu. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI