”Dacă vom învăța copiii să se spele pe mâini, o să reușim să îi învățăm și pe părinții lor să se spele pe mâini și lucrul acesta ține și de un anumit nivel de dezvoltare socială a unui popor”, explică medicul.
Sigur că, atunci când faci o astfel de recomadare pot fi stârnite zâmbete, dar, totuși, nu trebuie să ezităm niciun moment să promovăm igiena riguroasă, în toate mediile, chiar și în cel medical.
”Cred că este loc să îmbunătățim acest lucru în toate zonele, inclusiv la personalul care lucrează în domeniul de sănătate, dar și la populația generală. Transmiterea infecțiilor atât a celor comunitare, banale, pe care le întâlnim zi de zi, dar și infecțiilor asociate asistenței medicale este condiționată de o igienă strictă”, continua profesorul Rafila.
Potrivit acestuia, statisticile nu sunt tocmai îmbucurătoare. De exemplu, consumul de săpun în România este scăzut, la fel și cel de antiseptic.
”Consumul de săpun în România este scăzut, nu mai discutăm de consumul de antiseptice, acesta fiind un indicator care monitorizează modul în care personalul medical și pacienții își spală mâinile sau le dezinfectează după caz”, spune medicul
De aceea este foarte important ca educația pentru sănătate, pentru o igienă riguroasă să înceapă de timpuriu. Iar dacă vor fi educați copiii, cu certitudine vor fi educați și părinții lor.
”Ceea ce trebuie să avem în vedere este ca, mai întâi, să reușim, prin educația generală, introducerea obligatorie a educației pentru sănătate în școli cred că va reduce foarte mult dintre patologii, mai ales, pe cele din zona infecțioasă. Dacă vom învăța copiii să se spele pe mâini, o să reușim să îi învățăm și pe părinții lor să se spele pe mâini și lucrul acesta ține și de un anumit nivel de dezvoltare socială a unui popor”, explică profesorul Rafila.
Managerul să asigure în saloanele pacienților, apă și săpun sau substanșe antiseptice pentru mâini
În ceea ce privește modul în care se comportă personalul medical, președintele Societății Române de Microbiologie crede că managerul unității sanitare are obligația să asigure continuu săpun și dezinfectant pentru pacienți și angajați.
” Nu are importanță dacă managerul din spital este medic sau are o altă specialitate, el trebuie să introducă, în cadrul spitalului, un sistem prin care să oblige întregul personal medical să respecte pașii procedurali legați de spălarea mâinilor pentru că în acest fel putem să limităm transmiterea infecțiilor.”, explică medicul.
Nu putem să eliminăm infecțiile din spitale, dar putem să le reducem
Nu putem vorbi de eliminarea în totalitate a infecțiilor din spitale, dar acestea pot fi mult reduce, mai ales pe cele grave cu germeni multirezistenți.
”Fiecare unitate medicală trebuie să facă traininguri periodice legate de instruirea personalului, trebuie să existe și un responsabil care să se ocupe de această educație continuă, să verifice dacă în toate spațiile din spital, înclusiv în saloanele pacienților, există la dispoziție apă și săpun sau substanșe antiseptice pentru mâini și cred că lucrul acesta revine direct managerului”, mai spune medicul.
Dacă nu raportăm infecțiile, ne păcălim singuri
Unitățile sanitare care nu raportează infecțiile nu pot fi considerate unități sigure , ci mai degrabă fac dovada că nu cunosc fenomentul.
”Dacă nu raportăm infecțiile, înseamnă că nu cunoaștem fenomenul real și ne păcălim singuri. Lucrul acesta trebuie acceptat de toată lumea. Aceste infecții există, nu pot fi eliminate din spitale, important este ca numărul lor să fie limitat și să nu fie infecții grave produse de bacterii multirezistente”, continuă medicul.