Medicul italian Matteo Bassetti, șeful secției de boli infecțioase de la spitalul San Martino din Genova, a făcut o analiză a situației COVID din Europa, observând gravitatea crizei din România.

„Situația din România este disperată, mi-au spus colegii care lucrează acolo”, a declarat Bassetti pentru postul Radio Cusano Campus, citat de publicația online La Pressa.

„Este o situație care riscă să fie periculoasă și pentru Italia. Oamenii care vin din aceste zone trebuie verificați, inclusiv cei care sosesc pe cale terestră”, a avertizat medicul.

Bassetti a observat că țările care au vaccinat cel mai puțin se află în mijlocul celui de-al patrulea val pandemic. Alături de România, medicul a oferit drept exemplu țările din Balcani în general, dar și Germania, unde 66% din populație a fost complet vaccinată.

„Și noi trebuie să fim atenți, dar am reușit să facem mai multe decât alții, mai avem nevoie de un efort să ajungem la 90%, iar odată cu aprobarea vaccinului pentru cei cu vârste sub 12 ani, vom putea avea și copiii în siguranță”, a spus Bassetti.

„Acum un an, totul era închis, acum trăim practic o viață normală și nimeni nu are nici cea mai mică intenție de a se întoarce la astfel de restricții. E un lucru important care trebuie comunicat celor care critică certificatul verde și vaccinările”, a concluzionat medicul.

„Nu ne permitem să avem șapte milioane de persoane nevaccinate. Trebuie să găsim o cale de a-i convinge că este o alegere pentru comunitate”, a mai spus el.

Ținta de vaccinare: 90% din populația eligibilă

Italia a vaccinat complet în jur de 84% din populația eligibilă, de peste 12 ani, dar campania a început să încetinească în ultimele zile, potrivit site-ului The Local.

Autoritățile de la Roma au deja unele dintre cele mai stricte reguli pentru vaccinare, iar acestea ar putea fi extinse.

„Vaccinarea obligatorie pentru unele categorii de populație nu este tabu și suntem gata să o luăm în calcul”, a declarat adjunctul ministrului sănătății Andrea Costa, marți seară, într-un interviu.

Ținta cea nouă stabilită de oficialii guvernului lui Mario Draghi este vaccinarea a 90% din populația de peste 12 ani.

Numărul cazurilor de infectare din Italia, o țară cu aproape 60 de milioane de locuitori a fost de 3.000-4.000 zilnic, ajungând la peste 5.000 în ultimele zile, oricum mult mai puține decât în România.

Numărul deceselor a fost și el unul redus, 30-50 în fiecare zi în ultima perioadă.

Prin comparație, România a confirmat vineri 483 de decese COVID și 8.268 de noi infectări.

Alte îngrijorări cu privire la România

Bassetti nu este primul profesionist care își exprimă îngrijorarea cu privire la situația din România și la faptul că aceasta ar putea amenința celelalte țări.

Într-un interviu acordat în septembrie ziarului Libertatea, profesorul danez Flemming Konradsen, expert în sănătate publică la Universitatea din Copenhaga, a admis că situația vaccinării din România și Bulgaria este problematică.

„Danemarca nu poate rămâne protejată, atâta vreme cât România și Bulgaria au o rată mică de vaccinare”, a spus el.

Zilele trecute, chiar vecinii bulgari au decis să impună restricții suplimentare românilor, din cauza situației epidemice din țara noastră.

Odată cu intrarea României în zona roșie, pe fondul exploziei de cazuri de COVID, Bulgaria cere un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, cetățenilor români, chiar dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală, potrivit MAE.

Cei care nu au un certificat verde care atestă vaccinarea pot prezenta doar testul PCR, însă vor fi nevoiți să stea în carantină 10 zile.

Urmărește-ne pe Google News