Două mii de persoane mureau zilnic în Portugalia în ianuarie anul acesta, apoi campania de vaccinare a fost preluată de viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, omul despre care a scris toată presa internațională și care a reușit să ducă rata de vaccinare către 90%. Însă la succesul campaniei de vaccinare au contribuit și mii de medici, inclusiv cei de familie.

Medic român în Portugalia, despre rolul doctorilor de familie în campania de vaccinare. „Am sunat fiecare pacient”
Vice Amiralul Henrique Gouveia e Melo a ieșit public purtând mereu uniforma de militar | Foto: Profimedia

„Populația are încredere în medici, în sistemul de sănătate. Și alte instituții în care portughezii au încredere au spus ca vaccinarea este sigură și au îndemnat oamenii să se imunizeze: începând cu Papa Francisc, continuând cu președintele republicii, armata și terminând cu cluburile de fotbal”. 

Este explicația medicului român, rezident în anul trei. 

Plecat din România în 2016, George C. lucrează ca medic rezident de familie într-un orășel din nordul Portugaliei, cu aproximativ 22 de mii de locuitori. Este medic și la Serviciul de Urgență al Spitalului din Braga, unde locuiește, și medic la clubul de rugby din Arcos de Valdevez, din liga a doua portugheză. 

Vorbim după o zi începută la ora 9 dimineața și sfârșită la 23.00. „Sunt alte zile mai lungi de atât.”

Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Recomandări
Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Medic român în Portugalia, despre rolul doctorilor de familie în campania de vaccinare. „Am sunat fiecare pacient”
George, la cabinetul în care lucrează ca medic de familie

Situația gravă din Portugalia la începutul anului

La fel ca peste tot în lume, începutul pandemiei a adus haos și în Portugalia. Consultațiile de la centrele de sănătate au fost sistate, iar pacienții s-au revoltat, mulți au avut de suferit din cauza tratamentelor sau intervențiilor chirurgicale amânate. Și în Portugalia au existat voci critice care i-au numit pe medici criminali fiindcă pacienți cu boli cronice n-au avut loc în spitalele transformate în „spitale COVID”. 

„Situația paturilor ATI de aici era chiar mai gravă decât în România”, își amintește George. 

Spitalul din regiunea Viana do Castelo, în care lucrează și el, a fost transformat aproape total în spital Covid anul trecut în decembrie. Blocul operator a fost transformat în secție de Terapie Intensivă. 

Am avut inclusiv o secție externă în pavilionul sportiv, unde îngrijeam cazurile sociale, cazuri care ar fi putut fi externate numai că nu aveai unde să îi trimiți, neavand condiții la domiciliu.

Dr. George C, medic de familie în Portugalia:

Activitatea lui, în perioada respectivă, s-a limitat la zeci de telefoane pe zi pentru a le răspunde pacienților și la consultații de urgență. 

Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Recomandări
Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile

Treptat, s-au implementat protocoalele de pandemie și s-a stabilit ca pacienții cu forme ușoare și medii de COVID să fie evaluați de medicii de familie. Astfel s-au creat unitățile dedicate COVID din centrele de sănătate. 

Dacă pacientul, în urma evaluării, nu necesită internare în spital, este trimis acasă cu tratament, înscris într-o platformă numită „Trace Covid19” și sunat zilnic de medicul lor de familie pentru a fi evaluat. 

Vaccinarea vulnerabililor înainte de toate 

Odată cu apariția și aprobarea vaccinului anti-COVID, a intrat în sarcina medicilor de familie să-și programeze pacienții pentru imunizare, supravegherea lor în centrele de vaccinare, precum și vaccinarea vârstnicilor din aziluri. 

Medicii din centrele de vaccinare au fost obligați să facă un curs numit „Advanced Life Support” pentru a fi pregătiți de intervenție în cazul unor reacții adverse. George a fost în două astfel de centre din regiunea de nord a Portugaliei, precum și în mai multe aziluri de bătrâni. „Din fericire n-am avut niciun incident.” 

Medic român în Portugalia, despre rolul doctorilor de familie în campania de vaccinare. „Am sunat fiecare pacient”
Vaccinarea cu prioritate a persoanelor peste 50 de ani. Un raport din 4 iulie

Portugalia este țara care a reușit să-și vaccineze 100% din populația vulnerabilă. Cum? „Mergând direct la ei acasă sau în centre”, explică medicul.

Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”
Recomandări
Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”

A prioritizat în campania de vaccinare cetățenii vârstnici și persoanele cu comorbidități. Astfel, în valul patru, care a început undeva în iulie, aproape toți dintre aceștia aveau schema completă de vaccinare. Iar 36% din populația generală își făcuse deja rapelul. În comparație, rata vaccinării în România este azi de 30%.

Programarea la vaccinare  

„N-a fost simplu să-i sunăm pe toți pacienții din lista noastră. Îndrumătoarea mea (medicul de familie cu care lucrează George ca rezident – n.r.) are o listă de 1.500 de oameni. I-am sunat pe toți”, își amintește românul. 

Unele numere de telefon erau greșite, așa că a trebuit să sune la rude sau vecini pentru a da de pacient sau chiar să apeleze la sprijinul autorităților. 

Și în ciuda ratei de vaccinare de astăzi, și în Portugalia oamenii au fost speriați la început. Își amintește că mulți pacienți îl sunau doar că să întrebe de vaccin, dacă e sigur și ar trebui să și-l facă. „Am petrecut mult timp răspunzând la întrebări.”

Medic român în Portugalia, despre rolul doctorilor de familie în campania de vaccinare. „Am sunat fiecare pacient”
Centre de vaccinare amenajate în săli de sport

Aceleași întrebări ca peste tot, iar răspunsurile sunt similare: vaccinul a fost testat în studii clinice, beneficiile depășesc riscurile, iar boala are mai multe riscuri decât vaccinul. 

Aflat într-o zonă rurală, pacienții au apelat mai degrabă la medicii de familie decât la platforma online deschisă pentru înscriere. Astfel, cei mai mulți dintre ei au trecut prin mâinile medicilor din centrele de sănătate.

„Unii au venit din comune cu taxiul, pentru că transportul în rural e o problemă și aici.”

George spune că în Portugalia, studenții la medicină au cursuri de comunicare cu pacienții și „se insistă mult pe acest aspect”. În primul an de rezidențiat și el a participat la un astfel de curs, de altfel obilgatoriu pentru medicii de familie. Crede că asta l-a ajutat în special pentru a vorbi cu oamenii despre vaccinare.  

Ce s-a întâmplat cu medicii de familie din România în campania de vaccinare 

În ianuarie, Vlad Voiculescu, ministrul sănătății de atunci, făcea un apel către medicii de familie să se implice în programarea pacienților în platforma de vaccinare, precum și în informarea și monitorizarea lor. Medicii urmau să primească între 30 și 60 de lei per pacient. 

În aprilie, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţa că în 4 mai va începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

Spre finalul lunii august, Ioana Mihăilă, ministrul sănătății de atunci, anunța cadrul legal prin care medicii de familie se pot duce, în sfârșit, la domiciliul persoanelor vulnerabile. 

„Este o măsură ce are drept scop stimularea vaccinării și protecția cu precădere a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile.”

Doctorii vor primi 60 de lei pentru vaccinarea acasă și 40 de lei în ambulatoriu.

Medicii de familie nu s-au înghesuit însă să încheie contracte pentru vaccinare. Mulți au reclamat o proastă organizare din punct de vedere procedural, o proastă informare din partea DSP-urilor, o lipsă acută de materiale necesare pentru vaccinare și prea puține fonduri alocate.

„Banii sunt umilitori”, spunea un medic de familie din Timișoara pentru Hotnews. „Prefer să mă duc să șterg bătrânii la fund, gratis, decât să fac chestia asta. Am ajuns Cenușăreasa medicinii, iar statul român ar trebui să aprecieze munca noastră la adevărata valoare.”

Viziunea lui a fost împărtășită de majoritatea doctorilor de familie. La finalul lunii septembrie, doar 35% dintre medicii de familie au încheiat contracte pentru vaccinarea anti-COVID la domiciliul pacientului sau în ambulatoriile de specialitate. 

Medic român în Portugalia, despre rolul doctorilor de familie în campania de vaccinare. „Am sunat fiecare pacient”
George, medic rezident, a fost vaccinat în ianuarie, într-un cămin de bătrâni în care mersese pentru a supraveghea imunizarea

De ce campania de vaccinare din Portugalia a funcționat

Din încrederea în medici, dar și din teama de COVID din valul trei, când mii de oameni au murit în spitale, spune George. În plus, sunt mai puține fake news decât în România, „cel puțin asta e impresia mea, urmărind social media de aici”, explică el. 

„Sunt destul de rari cei cu teoria conspirației și, de obicei, sunt taxați rapid de toată lumea. Iar în presă nici vorbă să apară așa ceva.”

În politică, au venit critici mai degrabă dinspre partidul de extremă dreapta Chega, dar, spune medicul, nici ei nu au fost extrem de vocali, întrucât campania nu a fost coordonată de politicieni. 

„Portughezii nu s-au vaccinat fără să clipească. S-au informat din surse credibile. Încă de anul trecut, din decembrie, am primit telefoane de la pacienți care mă întrebau despre vaccin”, explică medicul. Iar un semnal important a fost că „noi ne-am vaccinat printre primii”. 

Vaccinul a fost testat pe noi, ca să spun așa. Dacă lumea a văzut ca noi nu pățim nimic, a avut mai multă încredere.

George, medic rezident de familie în Portugalia:

Cum se vede România

Altfel însă se văd lucrurile privind către România. George se abține de la sentințe, însă spune că a observat că pagina de Facebook RO Vaccinare este deseori asaltată de comentarii negaționiste. 

„Cred că una dintre greșelile făcute în România a fost tocmai asta: nimeni nu a combătut campania antivaccinare. S-a dat vina pe populație și mai puțin pe cei care au instigat populația. Or, dacă îi spui pacientului că e prost/needucat/idiot fiindcă nu se vaccinează, crezi că se va vaccina?”

Pe 8 octombrie, România înregistra cel mai mare număr de persoane decedate din cauza COVID de la începutul pandemiei, peste 350, în timp ce în Portugalia au fost doar 8 decese la 841 de noi infectați.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
FANATIK.RO
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
GSP.RO
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Observatornews.ro
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc
HOROSCOP
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI