Dr. Mihai Muntean e pacient în Clinica de Boli Infecțioase 1 din Târgu Mureş din 4 aprilie. Nu mai are niciunul din simptomele asociate COVID-19, dar pentru că testele îi ies în continuare pozitive, el e condamnat să rămână în spital.
Mihai Muntean şi soţia lui, Irina Muntean, sunt medici. La începutul lunii trecute, amândoi am început să se simtă rău, aveau simptome ușoare de viroză: dureri de cap, frisoare, dificultăţi la înghițire.
Am sunat la DSP și NU au vrut să ne testeze, deoarece simptomatologia era prea ușoară, chiar dacă legea spune că e prioritară testarea cadrelor medicale simptomatice.
Dr. Irina Muntean, medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice:
Soţul ei a început să se simtă rău, avea febră și tulburări de respiraţie, aşa că a mers să-şi facă testul la un cabinet privat. A doua zi a venit rezultatul pozitiv și el a fost internat la Clinica de Infecțioase 1 din Târgu Mureş.
Medicii: “Staţi calm până ies două teste negative”
“Aveau motive să mă interneze”, spune dr. Mihai Muntean, “am avut o formă uşoară a bolii.” După o săptămână, el a devenit total asimptomatic, dar nu a plecat din spital, trebuia să aștepte negativarea testului, care i se face odată la 3 sau la 4 zile.
„Aceste teste de tip RT-PCR nu determină încărcătura virală, ci fragmente de ARN ale virusului”, explică dr. Mihai Muntean. „Şi uneori, testele acestea se negativează foarte greu, pentru că ele sunt foarte fine.”
Ultimul test, al 7-lea, l-a făcut ieri. Şi a fost tot pozitiv, ceea ce înseamnă că trebuie să mai stea în spital, deşi analizele i-au ieşit perfecte, iar radiografia toracică – normală. De două săptămâni, nu mai primeşte niciun tratament, iar medicii îi spun: “ştim că sunteţi bine, dar nu vă putem externa, pentru că legea nu ne permite asta. Staţi calm până ies două teste negative.”
Autorităţile nu au încredere în populaţie
“Medicii sunt constrânşi să aplice aceste reglementări pe care le primesc de la forurile superioare”, spune dr. Muntean.
Forurile superioare care decid politica sanitară nu au încredere că populaţia va respecta măsurile de autoizolare. Asta şi pentru că există mulţi inconştienţi, după cum ne arată numărul mare de amenzi şi de dosare penale deschise pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Legea spune că trebuie internaţi în spital şi contacţii unor cazuri confirmate, chiar dacă sunt asimptomatici, dar pozitivi. Şi că asimptomaticii trebuie să rămână internaţi în spital până când le ies două teste negative consecutiv.
“Dar, de frica internării, unii oameni ar putea să vină la spital prea târziu. sau deloc”, avertizează dr. Mihai Muntean.
“O zi de spitalizare costă 300 sau 400 de lei. Suntem o ţară săracă, ultra-îndatorată şi ne permitem să ţinem asimptomaticii internaţi în spitale, când ei ar putea să stea acasă, să fie urmăriţi de medicul de familie şi testaţi de DSP la o săptămână. Ne-ar costa mai puţin”, spune dr. Mihai Muntean.
Singura soluţie, consideră medicul, este ca oamenii să respecte regulile. “Atâta timp cât nu avem responsabilitate cetăţenească, nu văd cum am putea ieşi de aici. Şi toată problema porneşte de la cultură şi de la educaţia sanitară.”
Dr. Mihai Muntean: “Stau aici şi nu sunt de folos nimănui”
De o lună, dr. Mihai Muntean stă închis într-un salon de spital de 16 metri pătraţi. Nu are voie să iasă din cameră decât ca să meargă până la radiologie.
A schimbat până acum trei colegi de salon, fiecare cu divese manifestări ale bolii COVID-19: unul cu forme uşoare, unul asimptomatic şi cel de acum, care “e simptomatic pe bune, tuşeşte şi are febră”.
După ce el a fost confirmat cu COVID-19 şi internat, soţia şi cei doi copii au intrat în izolare la domiciliu. Din 18 aprilie, au scăpat de această restricţie, dar nu-l pot vizita la spital şi nici nu pot veni undeva, în curte, ca el să-i vadă pe geam.
“Stau aici şi nu sunt de folos nimănui”, spune dr. Mihai Muntean. “Şi sunt tare rezervat în legătură cu faptul că aş putea fi atât de infecţios, precum se zice. «Vreţi să mergeţi acasă, să-i infectaţi şi pe ceilalţi?», mi se spune. «Domle, eu de-acasă am venit!», le răspund.”
E convins că el şi-a infectat familia. Lucrează la un cabinet de obstetrică – ginecologie şi spune că “de la paciente am luat virusul. În martie, când încă aveam activitate medicală. Eu purtam mască chirurgicală, dar pacientele nu aveau.”
Soția: “Ce risipă cumplită într-un sistem medical sărac”
Soţia dr. Mihai Muntean, dr. Irina Muntean, se declară “extrem de dezamăgită de modul în care autoritățile gestionează testarea persoanelor cu simptome uşoare și internarea forțată și îndelungată a celor găsiți pozitivi. Și ca Mihai al meu probabil sunt sute.”
“Ce risipă cumplită într-un sistem medical sărac și ce burn-out inutil pe personalul din secțiile Covid! Ca să nu amintesc aici de depresia pacienților și familiilor!”, dr. Irina Muntean
Dr. Irina Muntean spune, într-o postare publicată pe o reţea de socializare (https://www.facebook.com/576084082/posts/10158441000964083/?d=n), că la două zile după ce soţul ei a fost internat, ea a sunat la DSP Mureş şi a cerut insistent să fie testată. Nu era doar contact apropiat al unui caz pozitiv, ci se încadra şi în grupa de risc, având, de 36 de ani, diabet zaharat de tip 1.
“Mi-au spus că se vor consulta între ei dacă este sau nu oportun să mă testeze și mă vor anunța”, scrie dr. Irina Muntean. “În așteptarea acelui test de la DSP Mureş au trecut 3 săptămâni, au avut şi copiii febră, cefalee, disfagie, mi-am dozat anticorpii Ig G, aștept rezultatul.”
E bucuroasă că nu a fost testată
Azi, dr. Irina Muntean spune că se bucură că nu a fost testată. “Am stat toți în carantină la domiciliu, însă mi-am putut continua munca (telemedicina) și am putut onora rețetele cronice a sute de pacienți. Ce câştigam dacă mă internau în spital 4 săptămâni? Ce se întâmpla cu cei 2 copii şi cu soacra cu demență care locuiește cu noi?”, se întreabă dr. Irina Muntean.
Ea spune că ar trebui regândită toată procedura.
“Suntem prea săraci ca să transformăm spitalele în hoteluri, să blocăm medicii, și așa puțini, internaţi câte o lună prin spitale, să obosim suplimentar personalul medical de pe secțiile Covid și să irosim materiale specifice de protecție și teste PCR, care nu sunt ieftine, să ne batem joc de echilibrul psihic și emoțional al familiilor care contractează virusul”, spune dr. Irina Muntean.
În ţările din Vest, spune medicul, „nu se internează pacienții pozitivi asimptomatici. Pe cei simptomatici internați îi externează, când sunt ok și fără să mai risipească atâtea teste PCR. Gândiți-vă, oricare dintre voi ați putea fi în curând în locul nostru!”
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro