Iulia B. este medic de laborator în Timișoara, dar a fost detașată în perioada pandemiei la Oradea. Când a văzut prăpădul care s-a abătut asupra zonei din care provine, ea a decis să-și doneze indemnizația pe stare de alertă si sporul de COVID pe timp de pandemie. Adică toți banii pe care îi primește
Într-un mesaj postat pe Facebook, doctorița mărturisește că imaginile văzute i-au trezit o tristă amintire din adolescență, când bunica ei murit după ce a fost luată de ape.
Acum 13 ani, bunica mea a murit în apele învolburate ale râului din spatele casei, încercând să își salveze animalele din curte. Bunicul meu a încercat să o salveze, dar din păcate a rămas cu imaginea macabră a unei mâini întinse întipărită pe retină. Un bărbat puternic neputincios în fața naturii.
Iulia B.:
„Tragedia se întâmpla în minunata Bucovina, locul de baștină al tatălui meu, locul în care mi-am petrecut cele mai frumoase vacanțe în natură. (…) Aveam 18 ani când am primit vestea, ne-am trezit și am pornit din Timișoara spre Nowy Soloniec (Solonețu Nou, Suceava – n.r.), apele arătau cam ca cele din imagini”, a continuat Iulia.
Medicul timișorean spune că s-a simțit neputincioasă în fața dezastrului lăsat de furia naturii atunci, iar trupul neînsuflețit al bunicii sale a fost găsit abia două zile mai târziu.
„Singurul nostru gând a fost să fie găsită în viață. Din păcate, după două zile de căutări, a fost găsită decedată la 6 km de casă. Îmi aduc aminte și acum momentul în care a venit medicul legist să facă autopsia în șură (condițiile nu permiteau transportul către medicină legală), a fost prima autopsie pe care am văzut-o în viața mea, în mintea mea refuzam să cred că nu mai e, atunci am luat și decizia să dau la medicină, am crezut că poate așa voi salva bunicii altor copii”, mai spune medicul din vestul țării.
La 13 ani de atunci, Iulia B. a retrăit acele momente privind imagini cu inundațiile din ultimele zile, din Caraș-Severin și Timiș. E hotărâtă să-i ajute pe cei necăjiți, care au rămas fără un acoperiș deasupra capului din cauza furiei naturii.
„Am retrăit momentele prin ceea ce se întâmplă în țară din cauza viiturilor, astăzi, la 13 ani după, am înțeles că nu s-a schimbat mare lucru și că poate nu am reușit să salvez alți bunici, dar am înțeles că pot să ajut. Dacă cunoașteți pe cineva aflat în dificultate din cauza viiturilor vă rog să mă anunțați, sporul meu de Covid pe toată durata contractului meu cu spitalul și indemnizația doresc să le donez celor care au nevoie”, precizează tânăra timișoreancă.
Zeci de gospodării au fost afectate de furia naturii în județele Timiș și Caraș-Severin. La doi kilometri de Lugoj, o viitură istorică a rupt digul de apărare în două locuri. Din fericire, apele au început să se retragă în vestul țării.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro