Până acum, medicamentele pentru schizofrenie au acționat în același mod. Acestea diminuau activitatea dopaminei, o substanță chimică implicată în simptomele caracteristice ale tulburării, precum halucinațiile și delirurile. Dar KarXT, vândut sub denumirea de Cobenfy, are o altă abordare, susțin cercetătorii.
KarXT (Cobenfy) acționează asupra unor receptori specifici din creier, aducând beneficii atât pentru simptomele psihotice, cât și pentru problemele cognitive. „Nu cred că am văzut vreodată atâta agitație și entuziasm pentru o nouă abordare în psihiatrie în întreaga mea carieră”, a spus Jeffrey Conn, farmacolog la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee.
Drumul de dezvoltare pentru KarXT nu a fost ușor. Xanomeline, unul dintre componentele active ale medicamentului, a fost dezvoltat în anii ’90 și a demonstrat reducerea simptomelor psihotice la pacienții cu Alzheimer. Totuși, într-un studiu clinic, mulți participanți au renunțat la tratament din cauza efectelor secundare precum greața și voma.
Compania Bristol Myers Squibb (BMS) testează acum dacă medicamentul KarXT poate trata psihoza asociată cu boala Alzheimer și dacă poate ajuta și persoanele cu tulburare bipolară.
Deși KarXT a fost aprobat, eficacitatea sa rămâne de văzut. Carol Tamminga, psihiatru la UT Southwestern Medical Center, a spus: „Mai avem multe de învățat despre aceste medicamente”.
Schizofrenia este o tulburare de sănătate mintală care afectează aproximativ 24 de milioane de oameni din întreaga lume, sau aproximativ una din 300 de persoane, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!