Sunt insa multe situatiile pe care nu le putem controla sau in care se impune medicatia. De exemplu, mi-au scris multe femei care fara sa stie ca sunt gravide, au continuat sa-si administreze pilulele contraceptive, pana la confirmarea sarcinii de catre medic. Teoretic, riscul acestei medicatii il constituie pseudohermafroditismul feminin si azoospermia la fatul masculin, dar practic aceste efecte nedorite nu au fost niciodata demonstrate. Deci se pare ca aceasta “greseala” nu se constituie intr-un motiv de stres pentru mama.
In schimb, terapia cu estrogeni este contraindicata in sarcina, deoarece poate determina malformatii ale organelor genitale externe, iar rezultatul unor studii clinice au constatat chiar aparitia cancerului vaginal la adolescentele ale caror mame au luat estrogeni in timpul sarcinii.
Daca mama are probleme cu functionarea tiroidei poate lua linistita hormoni tiroidieni, intrucat acestia nu traverseaza bariera placentara, fiind deci medicamente fara risc.
Pe de alta parte, tiroida micutului este vulnerabila (mai ales dupa luna a treia, cand devine functionala) la antitiroidienele de sinteza, care, la fel ca si iodul, traverseaza placenta cu usurinta si pot determina gusa la fat sau diverse afectiuni ale tiroidei. De asemenea, mamele trebuie sa fie atente la diverse medicamente care contin iod: expectorantele, antiastmaticele, antisepticele intestinale.
In ceea ce priveste medicatia aparatului respirator, in primele trei luni trebuie evitata teofilina si codeina pentru tratarea si calmarea tusei, mai putin riscanta fiind administrarea acetilcisteinei sau a cromoglicatului de sodium.
Antibioticele cele mai “periculoase” sunt tetraciclinele, chinolonele, cloramfenicolul, insa in general, pentru antibioterapie, trebuie sfatul medicului. Si in cazul gravidelor medicii apreciaza raportul dintre avantaje si riscuri, cum este cazul infectiei cu toxoplasma, de exemplu, care trebuie tratata rapid, in ciuda riscurilor pe care le pot prezenta aceste antibiotice (Spiramicina, Pirimetamina).
Pentru racelile sezoniere multe femei insarcinate recurg la antiinflamatoare si analgezice. Dintre acestea, paracetamolul poate fi administrat fara probleme deosebite, mai ales ca in doze moderate si pe perioade scurte este bine tolerat, fara riscuri pentru fat.
In schimb, aspirina administrata in ultimul trimestru, in doze de peste 150 mg/zi, poate determina prelungirea gestatiei, inhibarea contractiilor, cresterea riscului de hemoragie la mama si la nou-nascut. La fat pot determina chiar malformatii, cea dovedita fiind inchiderea prematura a canalului arterial. Acelasi efect a fost constatat si la alte antiinflamatoare nesteroidine, din cauza inhibarii sintezei de prostaglandine.
Din cauza gretei, multe femei sunt tentate sa se trateze cu antiemeticele cunoscute.
Cele mai cunoscute, Emetiral, Torecan, Metoclopramid, prezinta riscuri scazute de afectare a fatului si sarcinii, insa cel mai indicat ramane Ondansetron. De evitat sunt sarurile de litiu si analgezicele opioide. In cazul primelor s-au constatat fenomene toxice iar in cazul analgezicelor opioide administarea indelungata, mai ales in ultimul trimestru, poate determina aparitia unui sindrom de abstinenta la nou-nascut.

 
 

Urmărește-ne pe Google News