Cercetătorii conduși de Harmony Reynolds, director asociat la Centrul de Cercetări Clinice Cardiovasculare de la NYU, au studiat istoricul medical al 12.594 de pacienți pozitivi COVID-19.
Mai exact, cercetătorii au comparat prognozele dintre pacienții COVID-19 care iau medicamente pentru hipertensiune arterială și cei cărora nu li s-au administrat astfel de medicamente.
Medicamentele pentru hipertensiune arterială sunt surprinzător de sigure
Nu a existat nici o legătură între tratamentul cu patru clase de medicamente obișnuite pentru hipertensiunea arterială – inhibitori ai enzimei convertoare de angiotensină (ACE), blocanți ai receptorilor de angiotensină (ARB), blocante beta sau blocanți ai canalelor de calciu – și probabilitatea de a se infecta cu coronavirus.
Mai mult, nu a existat nici un risc suplimentar de a dezvolta forme mai severe de COVID-19 care ar putea necesita spitalizarea într-o unitate de terapie intensivă sau utilizarea ventilatoarelor mecanice. Rezultatele cercetării au apărut în New England Journal of Medicine.
“Cu aproape jumătate dintre adulții americani care au hipertensiune arterială, și având în vedere faptul că pacienți cu boli de inimă sunt mai vulnerabili la COVID-19, înțelegerea relației dintre aceste medicamente utilizate frecvent și COVID-19 a fost o preocupare critică pentru sănătatea publică”, a spus Reynold.
Descoperirile noastre ar trebui să asigure comunitatea medicală și pacienții cu privire la utilizarea continuă a acestor medicamente prescrise în mod obișnuit, care previn evenimentele cardiace potențial severe.
Harmony Reynolds, director asociat la Centrul de Cercetări Clinice Cardiovasculare de la NYU:
Medicația pentru hipertensiune și portalurile prin care coronavirusul infectează celulele umane
Medicamentele incluse în studiu reglează tensiunea arterială, acţionând asupra sistemului hormonal renină-angiotensină-aldosteron. O componentă importantă a acestui sistem este angiotensina II, o proteină de semnalizare care îngustează vasele de sânge, ceea ce creşte tensiunea arterială.
Nivelurile de angiotensină II sunt controlate de enzima ce convertește angiotensina (ACE), care este, de asemenea, ținta multor medicamente pentru hipertensiune.
O versiune de ACE, ACE2, este prezentă abundent în membrana externă a celulelor pulmonare.
Consensul general este că noul coronavirus se atașează de receptorii ACE2 din celulele pulmonare folosind proteina sa “țepușă”.
Utilizarea inhibitorilor ACE stimulează expresia și abundența receptorilor ACE2 și, astfel, poate crește numărul de intrări pe care SARS-CoV-2 le poate folosi pentru a infecta celule.
Acesta este motivul pentru care mulți cardiologi au fost îngrijorați de impactul pe care medicația concepută pentru a inhiba ACE l-ar putea avea asupra prognosticului pacienților cu COVID-19.
Medicația pentru hipertensiune ar putea chiar îmbunătăți evoluția COVID-19
Din fericire, acesta nu pare să fie cazul. De fapt, inhibitorii ACE ar putea chiar reduce leziunile pulmonare și posibil să îmbunătățească evoluția bolii pentru pacienții COVID-19.
La începutul săptămânii trecute, cercetătorii de la Școala de Medicină de la Universitatea din California au lansat un studiu clinic pentru a investiga dacă un medicament aprobat pentru tratarea hipertensiunii arteriale, insuficiență cardiacă și boli renale diabetice ar putea reduce, de asemenea, severitatea infecțiilor cu COVID-19.
Studiul va include participanți din diverse state din Statele Unite, printre care New York, New Jersey, California, Massachusetts, Washington, Texas și Illinois.
Potrivit unui studiu realizat în urmă cu câțiva ani de Societatea Română de Hipertensiune, în România, 45,1% din populația adultă suferă de hipertensiune arterială.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro