Ei au reușit să modifice cu succes găinile astfel încât acestea să producă ouă care conțin cantități mari de beta interferon, o proteină utilizată pentru tratarea diferitelor boli, inclusiv a cancerului și a sclerozei multiple.
Proteina este foarte scumpă, costând între 300 și 1000 dolari microgramul, potrivit companiei farmaceutice, Cosmo Bio, care a coordonat cercetarea.
Cercetarea a fost realizată de oameni de știință de la Institutul Național de Științe și Tehnologie Industrială Avansată (AIST) și Organizația Națională pentru Cercetare în Agricultură și Alimentație și Cosmo Bio.
Potrivit lui Mika Kitahara, purtător de cuvânt al Cosmo Bio, aceasta tehnologie va reduce cu cel puțin 90% prețul medicamentelor pentru cancer, dacă studiile ulterioare vor dovedi eficiența lui.
În prezent, producția convențională de interferon necesită instalații aseptice (sterile) mari, dar ouăle funcționează ca un sistem aseptic producător de proteine, a explicat Kitahara.
Interferonul a fost descoperit ca o molecula de proteine de semnalizare celulară aflată în organism care acționează împotriva virușilor. Ulterior acesta a fost folosit pentru tratarea bolilor autoimune cum ar fi scleroza multiplă.
Molecula de interferon este foarte scumpă deoarece fabricarea sa este un proces obositor care necesită un control stricte al calității.
Anterior, cercetătorii japonezi au încercat să producă proteina modificată prin introducerea genelor necesare în cromozomii puilor utilizând un virus ca vector, dar a spus că acest lucru a produs un „rezultat neregulat”. Noua metodă, care se folosește de ouă urmărește producerea mai exactă și stabilă a proteinei prin folosirea de gene editate.
Primele rezultate arată că acestastă metodă ar putea da rezultele dorite, dar mai sunt necesare încă multe studii și apoi avize de siguranță înainte de a putea fi folosiți pe pacienți.
Citește și: O tânără din China și-a scos virginitatea la vânzare pentru un iPhone 8. Ce a primit, în schimb, adolescenta și cum a reacționat