Potrivit comunicatului transmis joi, 19 ianuarie, măsura a fost luată pentru a putea asigura necesarul pentru pacienții români, în contextul crizei de medicamente întâlnite la finalul lui 2022 și începutul lui 2023, criză care s-a manifestat pe plan european și care a fost exarcerbată și de sosirea mai rapidă a sezonului gripal.

Deși ordinul inițial de ministru prevedea o perioadă de șase luni, Comisia Europeană a validat implementarea ei de către România pentru trei luni.

Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România, precizează comunicatul.

Lista medicamentele oprite la export:

„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. Există – datorită creşterii consumului de medicamente – anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, spunea ministrul sănătăţii, la finalul lui 2022.

După criza de medicamente pentru infecții respiratorii de la începutul anului, Tamiflu sau cele două produse similare, Ebilfumin sau Segosana, se găsesc din nou în farmacii, arăta Libertatea pe 16 ianuarie.

„Situația se va normaliza. Cererea a explodat exact în timpul zilelor de vacanță, când depozitele nu au mai lucrat”, a explicat pentru Libertatea criza de medicamente Florina Bonifate, secretarul general al Colegiului Farmaciștilor din România. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News