Medicamente pentru tratarea cancerului, a bolilor autoimune, a hepatitei, a celor psihice, dar şi pentru sindromul HIV/SIDA, în valoare de 160 de milioane de lei, au fost colectate de pe piaţa românească, în perioada 2012-2014, şi vândute ilegal în Vest.
Concret, reţeaua falsifica documente medicale şi fiscale din care reieşea că medicamentele erau folosite de pacienţi români. Asta în condiţiile în care fiecare stat primeşte, în funcţie de numărul de bolnavi raportat, o anumită cantitate de medicamente. Practic, bolnavii români erau privaţi de tratament, deoarece medicamentele erau exportate ilegal şi vândute în Europa de Vest, cu adaos de 300-400%. Reţeaua era coordonată de Aziz Imran, care controlează compania farmaceutică SDS Inter Pharma, precizează surse judiciare.

Evaziune fiscală şi spălare de bani

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat, ieri, 87 de percheziţii în Bucureşti şi în 17 judeţe, iar 79 de persoane au fost aduse, cu mandat, la audi- eri. “Bunurile erau colectate de pe piaţa neagră, fără documente justificative.
Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă acestor venituri, suspecţii au înregistrat achiziţii fictive de medicamente de la societăţi afiliate sau cu comportament de tip fantomă.
În vederea însuşirii sumelor de bani provenite de la partenerii externi, suspecţii au creat circuite financiare prin care au transferat sumele de bani în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar şi restituiţi beneficiarului real”, precizează, într-un comunicat, Poliţia Capitalei. Suspecţii sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Audierile continuau la ora închiderii ediţiei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News