Corpul de Control a inventariat medicamentele şi le-a comparat cu soldurile din documente, depistând „18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei şi minusuri în două cazuri cu valoare de peste 400 de lei”, se arată în raportul citat de Mediafax.
Ministerul a dat şi câteva exemple de surplus de medicamente: Colistină – 1.019 flacoane, Fluimucil – 10 fiole, Paracetamol – 42 flacoane, Dexametazonă – 8 fiole. De asemenea, cele două cazuri de deficit sunt Tachiyben – 40 de fiole şi Albunorm –un flacon.
„Corpul de Control a dispus inventarierea imediată a întregului patrimoniu şi înfiinţarea unei comisii de analiză a cauzelor. O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienţii fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute şi în gestiunea electronică”, mai precizează Ministerul Sănătăţii.
În ceea ce privește dulapul de medicamente, în raport este consemnat faptul că există un regulament care precizează modul de utlizare a medicamentelor şi materialelor sanitare din secţia de Terapie Intensivă, dar nu este elaborată o procedură adusă la cunoştinţa personalului din ATI şi semnată de acesta.
„Dulapul mic de medicamente a fost desfiinţat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum într-un singur dulap, cel mare, a cărui fotografie este deja binecunoscută. Având în vedere neconcordanţele dintre informaţiile vehiculate în spaţiul public şi declaraţiile scrise furnizate Corpului de Control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât şi doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină şi în Consiliul Etic”, se mai arată în comunicat.
Raportul cuprinde date și despre posibila discriminare a pacienţilor pe criterii de vârstă, documentul arătând că, în anul 2015, 2.400 de pacienţi au fost la Terapie Intensivă, dintre care 850 au vârsta de peste 60 de ani.
Verificările au fost dispuse în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a publicat pe blogul săuo înregistrare în care șefa secției de Terapie Intensivă a spitalului Sf Pantelimon, Laura Constantinescu, le explică medicilor pe cine preferă să salveze, în condițiile în care, spune aceasta, medicamentele nu sunt suficiente și, ”dacă dăm la toți, nu mai avem medicație pentru ăia care merită”. Șefa de la Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon selecta pacienții în funcție de vârstă și folosea medicamente recomandate de companii farma care o plăteau pentru lobby, a dezvăluit Libertatea, în urmă cu o lună.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro