În ultimii şase ani, medicamentele din România au costat chiar şi de patru ori mai mult decât în ţările cu care ne comparăm. Ceea ce a adus industriei farmaceutice profituri uriaşe. Românii consumă tot mai multe medicamente. În primul trimestru al acestui an, vânzările au crescut cu 11%, ajungând până la 3,27 de miliarde de lei. Cea mai importantă creştere, de 20%, au înregistrat-o medicamentele eliberate fără reţetă.
De la 1 aprilie, toate preţurile au intrat într-un proces de recalculare, iar noua listă ar trebui să fie aplicată de la 1 iunie. De exemplu, pentru un tratament al infecţiilor urinare, pacienţii plătesc acum 38 de lei. După reducere, ar urma să coste 11 lei.
Producătorii sunt gata să treacă de la ameninţări la fapte şi vor să retragă din piaţă ce nu le aduce profit. Ultima variantă a catalogului conţine doar 5.200 din cele peste 6.100 de tratamente folosite în prezent. Un sfert sunt generice, adică cele mai ieftine pastile, informează digi24.ro.
„Un medicament cardiovascular care în urmă cu şapte ani era 18 lei cutia, acum a ajuns şapte lei. Reducerea treptată nu acoperă nici preţul de producţie măcar. La un mic calcul la acest produs, el devine nerentabil, până la minus 30%”, spune Coriolan Pop, producător de medicamente generice.
În faţa presiunilor pacienţilor şi a producătorilor, autorităţile ar putea amâna reducerea preţurilor până în toamnă. De teama unor practici ilegale, Consiliul Concurenţei verifică înţelegerile din piaţă. Raportul va fi gata la jumătatea lunii iunie.