Ambasada italiană la Tirana a anunțat sâmbătă decolarea avionului cu medicii albanezi și a adăugat un mesaj de mulțumire.

”Mulțumim guvernului albanez pentru acest gest de solidaritate și afecțiune! #mereuuniți”, a scris ambasada italiană pe Twitter.

Premierul albanez Edi Rama a ținut să critice, implicit, statele UE care au ezitat în primă fază să ofere ajutor Italiei, lucru parțial remediat ulterior.

Germania, Franța, dar și alte state membre UE au trimis echipamente de protecție în Italia, în vreme ce Germania a preluat un număr restrâns de pacienți italieni pentru a elibera, pe cât posibil, sistemul sanitar copleșit.

Italia s-a plâns însă în prima fază, după activarea mecanismului de criză, că nu a primit susținere din partea aliaților europeni.

Situația nu a fost ajutată în ultimele zile de dezacordul dintre Italia, Spania și alte state sudice pe de o parte și Germania, Olanda și statele nordice pe de altă parte cu privire la modul prin care UE ar putea să sprijine financiar țările membre.

”Țările foarte bogate și-au întors spatele una celeilalte. Nu suntem bogați, dar nici nu ne lipsește memoria”, a spus Edi Rama, care i-a condus pe medicii albanezi la aeroport.

Medicii au ajuns repede în Italia vecină, avionul, în care se afla și șeful diplomației albaneze, fiind așteptat la aeroport de ministrul de Externe de la Roma, Luigi di Maio.

Italia a ajutat în mai multe rânduri Albania cu ocazia crizelor succesive cu care s-a confruntat țara vecină după prăbușirea comunismului.

În prezent, în jur de 400.000 de albanezi trăiesc și muncesc în Italia, de unde trimit bani rudelor rămase acasă.

Italia a ajuns duminică la un total de 10.779 de morți, numărul cazurilor de infecție ajungând și el la aproape 100.000.

Albania însăși are în prezent 223 de cazuri și 11 decese și a luat măsuri stricte pentru a încerca să controleze epidemia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News