Cea mai grea zi este astăzi, își spune, în fiecare zi, de când a început valul trei al pandemiei, medicul primar ATI Ciprian Gîndac, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. „Am impresia că lucrez la morgă”, mărturisește medicul, descumpănit.
Pe lângă faptul că toate secțiile sunt pline, sunt pacienți pe secții care ar trebui să fie pe ATI și nu au cum să ajungă pe ATI. Și asta nu numai într-un singur spital, ci în aproape toate spitalele din România. Cum e azi, așa de greu n-a fost niciodată. Și va fi și mai greu. Vedem care e numărul.
Dr. Ciprian Gîndac:
Medicul crede că nici dacă s-ar dubla capacitatea la Terapie Intensivă, tot nu ar fi de ajuns.
„Am obosit psihic”
Doctorul timișorean spune că a observat că boala lovește mai tare în acest nou val. „Sunt foarte mulți care se îmbolnăvesc mai ușor. Nu mai e tulpina veche, se pare că e tulpina nouă. Merge boala mai repede și transmisibilitatea e mai mare. Așa simțim noi”, spune el.
După un an de muncă la foc automat, la spitalul din Timișoara s-a decis că este nevoie de o evaluare psihologică pentru cei din linia întâi. Personalul medical este epuizat.
„Nu mai facem față. Dacă până acum mai veneau pacienți critici, nu imediat de intubat, la noi ajung cei care se stopează sus pe secții, pe care îi luăm în ultima secundă și facem o triere la sânge, nu mai avem un pacient cu care să vorbim, să povestim. Decât care sunt praf, în exprimarea plastică. Atunci, normal că ne simțim și noi inutili. Suntem declaratori, cum spunem noi, adică declarăm decese. E cumplit, nu a fost niciodată așa”, mai spune medicul ATI.
Ciprian Gîndac mărturisește că a pierdut un pacient de 28 de ani în urmă cu o săptămână, iar cu puțin timp înainte de convorbirea cu reporterul Libertatea, a pierdut un pacient de 40 de ani. Mor oameni tineri, care par sănătoși.
Am obosit psihic, suntem irascibili, e groaznic. Eu simt că nu mai sunt medic, normal că nu ne place să vedem cum mor oamenii.
Ciprian Gîndac, medic ATI:
Medic: Autoritățile nu au reușit să informeze populația
Dragoș Zaharia, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti, aflat de mai bine de opt luni în prima linie a luptei cu COVID, remarcă și el viteza și agresivitatea virusului în acest al treilea val, dar e optimist că acesta va fi ultimul val de asemenea anvergură, pentru că va interveni vaccinarea.
Totuși, crede că România nu a fost suficient de pregătită pentru acest nou val, iar relaxarea restricțiilor a fost o greșeală.
„Noi am atenționat încă din ianuarie, dinaintea deschiderii școlilor, că aceasta este o măsură grăbită și că va contribui la creștere. Dacă în cazul celorlaltor valuri s-au luat niște măsuri, ei bine, acum nu s-a făcut nimic. Totul a fost ca și cum pandemia s-a terminat. Nu împărțire a claselor fizic/online, nu decalări ale programului, nimic”, spune Dragoș Zaharia.
Pneumologul nu crede însă că îmbolnăvirile din acest nou val sunt mai severe, ci se vede așa pentru că sunt mai multe și nu mai sunt locuri. „Această situație creează o selecție a cazurilor mai grave pentru internare, iar celelalte cazuri se tratează la domiciliu. Iar aceștia vin la spital când se agravează”, a spus el.
Dragoș Zaharia susține că epuizarea se resimte mai mult în rândul asistenților și infirmierilor și acuză autoritățile că nu oferă mai mult sprijin personalului medical.
„Nu este vorba numai de o epuizare fizică. Este vorba și de afectarea psihică, în contextul reacției societății la ceea ce se întâmplă”, susține medicul.
Autoritățile nu oferă un sprijin, ba dimpotrivă, iau măsuri contrare logicii epidemiologice și chiar amenință cu reducerea veniturilor personalului medical. Autoritățile nu au reușit să informeze populația și să o educe în sensul înțelegerii acestei situații și nici nu ne-a luat vreodată apărarea în tot felul de acuze care ni se aduc când nu reușim să îngrijim bolnavii cum se cuvine.
Dragoș Zaharia, pneumolog:
„În valul trei, predomină formele grave”
La Iași, medicii fac ședințe zilnice pentru a găsi locuri la ATI pentru fiecare pacient. Zilele trecute, Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, spunea că în ultima săptămână, jumătate dintre medicii confirmați cu COVID au avut nevoie direct de ventilație mecanică.
Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, medic primar ATI, resimte din plin al treilea val al pandemiei și spune că presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă este și o urmare a faptului că oamenii ajung la spital abia când fac forme grave ale bolii. Au fost pacienți care au venit și cu afectare pulmonară de 70-80%, spune el.
„În valul trei, vedem că predomină formele grave. Sunt mai multe motive: unul este temporizarea pacienților de a se prezenta la medic. Ei vin la spital sau la medicul de familie cu o formă de boală cel puțin medie, dacă nu chiar severă. Acest lucru a pus o presiune mare pe ATI: fiindcă până acum pacienții se prezentau cu forme ușoare sau medii, iar inițiind devreme tratamentul, probabilitatea de a ajunge la ATI scădea foarte mult”, a explicat dr. Florin Roșu.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că luna trecută au fost pe punctul să deschidă câteva pavilioane pentru bolnavii cu boli infecțioase, pentru a împărți spitalul în COVID și non-COVID. Iașiul se afla într-o perioadă de platou, iar la spital erau 100 de pacienți internați și 100 de paturi libere.
„Am spus să mai așteptăm până pe 15 martie, după aceea puteam să ne dăm seama în ce direcție merge pandemia către valul al treilea. Din nefericire, am mers în direcția în care nu ne-am dorit-o. Dar o să trecem și peste asta. Trebuie”, a conchis dr. Florin Roșu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro