Spitalul Colentina a devenit de luni prima unitate medicală ”generalistă” care va prelua exclusiv cazuri de infectare cu COVID-19.
În 2-3 zile, pacienții internați în prezent la Colentina vor fi externați sau transferați, după caz, la alte unități medicale din Capitală.
Doctori cu mare experiență de la Colentina au contactat Libertatea și au reclamat lipsa de pregătire, de dotare cu echipamente pentru noul scenariu.
”Toți medicii ATI știm că mai repede sau mai târziu, toți vom ajunge să tratăm pacienții infectați cu noul conoravirus, dar noi, cei de la Colentina nu am văzut nici până în ziua de azi cum arată un combinezon de protecție sau o mască profesională. În schimb, îl vedem pe domnul manager Remus Mihalcea la televizor cum dă asigurări că spitalul este pregătit să preia cazuri de coronavirus”, a declarat un medic anestezist.
Același gen de discuții au apărut ieri, expuse de Digi 24, la Spitalul Colțea din Capitală.
La Colentina, echipa medicală vorbește și despre lipsa antrenamentului profesional pentru intrarea într-un astfel de scenariu, când totul devine procedură importantă. Inclusiv cum îmbraci și cum dezbraci constumul de protecție. Căci cel mai riscant moment, din perspectiva infestării, e când dezbraci costumul, care el însuși poate fi contaminat.
Paradoxul: cel mai periculos moment e când scoți echipamentul de pe tine
”Toți suntem cam debusolați deoarece colegii noștri de la Nasta au făcut câteva antrenamente privind echiparea cu combinezonul și masca înainte de a sosi primul pacient. Știm de la medicii din Italia și China că noi riscăm cel mai mult contaminarea atunci când ne dezbracăm de echipament, iar noi nici măcar nu știm cum arată”, a adăugat sursa medicală.
După articolul cu pacientul decedat publicat luni de Libertatea, managerul i-a amenințat cu procuratura pe medicii de la ATI. Asta e o atitudine normală în aceste zile? Oricum, glumeam între noi, mai bine să ajungem la închisoare decât să lucrăm în aceste condiții cu COVID-19!
Medic din Spitalul Colentina:
O săptămână în spital, două în carantină la hotel
Legat de schimbările ce vor interveni în programul de lucru, cadrele medicale din Colentina sunt și mai debusolate. Li s-a comunicat că vor lucra în echipe multidisciplinare. Medicilor de la ATI li se vor alătura chirurgii, dar și doctorii cu alte specializări.
”Dacă un pacient infectat suferă de diabet o să existe în echipă și un diabetician, dacă un alt pacient suferă de apendicită acută un chirurg va interveni imediat. Asta am înțeles cu toții. Ce nu am înțeles este programul orar după care vom funcționa”, spun medicii.
”Am înțeles că fiecare echipă va lucra în spital timp de o săptămână și apoi vom fi transferați la un hotel unde vom sta două săptămâni în carantină. Toți avem copii mici, familii acasă, așa că totul arată destul de înfricoșător pentru noi”, a explicat un medic ATI din spitalul Colentina.
Am citit totul despre noul coronavirus înainte de a ajunge boala în România. Acum, la televizor totul e despre coronavirus. La spital o să vedem numai coronavirus. Le-am spus colegilor că noi trebuie să ne facem stocuri de antidepresive!
Medic ATI din Spitalul Colentina:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro