Luni, 18 noiembrie, în cadrul Operațiunii „Școala”, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au efectuat 50 de percheziții domiciliare, în Iași, București, Galați, Pașcani și Podu Iloaiei. 

Făptuitorii, „majoritatea elevi și studenți”

Perchezițiile respective sunt legate de „mai multe cauze penale, având ca obiect infracțiunile de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive, săvârșite în special în mediile școlare”, se arată în comunicatul Parchetului.

Anchetele DIICOT din această operațiune au în vedere 40 de făptuitori, „majoritatea elevi și studenți ai unor unități de învățământ de pe raza județului Iași, față de care organele de urmărire penală au desfășurat ample activități de documentare și investigare în combaterea traficului cu substanțe interzise”, precizează documentul citat.

Audierile care se vor desfășura la sediul DIICOT – ST Iași îi vizează și pe făptuitori, dar și pe aproximativ 70 de consumatori, majoritatea elevi și studenți. Printre cei 70 se numără, potrivit unor surse judiciare ale Libertatea, doi medici rezidenți de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. 

Informația a fost confirmată pentru ziar de avocatul unora dintre cei chemați la audieri. „Este vorba despre doi medici și un student la Medicină, care tocmai s-a lăsat de facultate, din cauza consumului de droguri”, a spus avocatul respectiv, adăugând că, în opinia lui, „totul are o puternică nuanță politică”. „Vor să arate în campanie ca luptă contra drogurilor în școli”, a punctat el. 

Unul dintre anchetați, cadru universitar

Cei doi medici rezidenți, I.S.Z. și R.R.N., sunt specializați în gastroenterologie, unul dintre ei fiind și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași. 

Conform unei surse a Libertatea din interiorul spitalului, asupra celor doi medici plana de multă vreme suspiciunea că ar consuma frecvent droguri de mare risc. „Se știa, printre angajați, despre aceste obiceiuri ale unora dintre rezidenți. Sunt bănuiți că iau cocaină în timpul gărzilor. Nu de ieri, de azi, de ani de zile”, ne-a declarat o sursă medicală, sub protecția anonimatului. 

Ambii rezidenți vizați de acțiunea procurorilor lucrează sub coordonarea prof. dr. Anca Trifan, directoarea Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, institut care funcționează în cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Potrivit site-ului instituției, cei doi figurează și în luna noiembrie în programul de gărzi.  

DIICOT – ST Iași ne-a transmis că așteaptă aprobarea structurii centrale, pentru a răspunde întrebărilor Libertatea. De asemenea, Spitalul „Sf. Spiridon” a amânat exprimarea unui punct de vedere. „Deocamdată, nu am primit nici o înștiințare oficială despre implicarea unor medici în ancheta DIICOT”, ne-a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al spitalului. 

Legislația în vigoare prevede că deținerea de droguri de mare risc, pentru consum propriu, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, în timp ce deținerea de droguri de risc pentru consum propriu poate fi sancționată cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la doi ani (Legea 143/2000). Consumul de droguri nu este incriminat în România. 

Foto: dspiasi.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News