Numărul persoanelor vaccinate este principalul factor care va influența apariția unui noul val pandemic în România, spun la unison medicii pe care ziarul i-a contactat. Cu cât vor crește imunizările în următoarea perioadă, cu atât impactul unui nou val asupra sistemului sanitar va fi mult mai mic, crede Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş” din București.
„Dacă rata rămâne atât de mică, probabil că va fi o perioadă de liniște exact cum s-a întâmplat în vară, inclusiv de Sărbători și, pe urmă, în partea de început a anului sau undeva spre primăvară, ar putea să crească din nou. Dar creșterea va fi fie ușoară, de tip guturai, și atunci nu e nicio problemă dacă oamenii sunt vaccinați sau, dimpotrivă, dacă rata este foarte mică, vor fi cazuri severe. Astfel, populația României va fi împărțită în două: cei protejați și cei neprotejați”, a declarat doctorul Marinescu.
Cum apare un nou val
De aceeași părere este și Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, care spune că, pe lângă rata de vaccinare, importante sunt și gradul de imunizare colectivă, dar și tipurile de variante virale.
„În principiu, se anticipează din ce s-a calculat până acum din punct de vedere epidemiologic, că în primele luni ale anului viitor, dacă nu vom avea un grad de imunizare colectivă care să depășească 80%, va exista din nou o creștere a numărului de cazuri”, a explicat medicul Radu Țincu.
Întrebat cum va suporta sistemul sanitar lovitura unui nou val, medicul ATI a spus că Ministerul Sănătății trebuie să pregătească cât mai repede un plan.
„De câteva luni e nevoie de recuperarea forțelor atât a personalului medical care cumva trebuie să se odihnească între aceste valuri. În al doilea rând, infrastructura tehnică, ea trebuie să fie reevaluată, aici vorbim de livrarea gazelor medicale și, de asemenea, aparatura medicală care funcționează în mod continuu de câteva luni. Deci Ministerul Sănătății are nevoie de elaborarea unor politici imediate pentru a pregăti un posibil val 5 și toată infrastructura medicală să fie reevaluată și acolo unde e nevoie, toate lucrările de mentenanță să se realizeze”, a mai precizat Radu Țincu.
Efectele asupra sistemului sanitar
Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, atrage atenția că un nou val de îmbolnăviri ar afecta puternic sistemul sanitar, care a fost grav lovit de valul patru și din nou România se va confrunta cu situații în care pacienții nu vor mai avea loc în spitale.
Cred că încă un val la fel ne va pune în postura în care să nu știm unde să mai punem din nou bolnavii. De acum două săptămâni și până peste două săptămâni nu putem construi un spital nou.
Radu Crișan Dabija, manager Spital de Pneumoftiziologie din Iaşi
Acesta vorbește și despre consumul de oxigen care a crescut uluitor în ultima perioadă.
„Suntem în postura în care avem o stație de oxigen proiectată în anul 2015 ca să ofere un necesar de oxigen dublu față de cât consumau în mod istoric cele două spitale. Spitalul de Pneumologie împreună cu spitalul de Boli Infecțioase consumau oxigen undeva la 18-20 metri cubi pe oră, asta înseamnă 18.000-20.000 de litri pe oră, acum am fost nevoiți să furnizăm 115 metri cubi pe oră la o stație construită să dea 38 de metri cubi pe oră”, a mai spus medicul Radu Crișan Dabija.
Raed Arafat, șeful DSU, a transmis, vineri, într-o conferință de presă că deși cu mai puține cazuri zilnice, spitalele se confruntă în continuare cu un număr de bolnavi în stare gravă care au nevoie de terapie intensivă.
Și medicul militar Valeriu Gheorghiță a tras un semnal de alarmă în privința unui nou val.
„Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a transmis președintele campaniei de vaccinare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro