• I-am ales pe unii dintre cei mai cunoscuți experți, cei care apar frecvent în spațiul public, pentru a vedea cum acționează când e vorba de cei dragi. Betrice Mahler, managerul de la “Marius Nasta”, spune că se teme ca unii copii să nu fie stigmatizați pentru că au teste pozitive, chiar dacă nu mai sunt contagioși.  

Doctorii Alexandru Rafila, Virgil Musta, Cătălin Cârstoiu, Beatrice Mahler, Carmen Dorobăț, Cătălin Apostolescu sunt specialiști care de 7 luni se află în linia întâi în lupta cu COVID. Sunt o parte dintre cei care de 7 luni explică public cât de periculoasă e boala provocată de noul coronavirus și care solicită tuturor să respecte regulile de prevenire a infecției cu COVID-19.

Ei sunt însă și părinți. Unii au copii mici, alți au copii de școală sau de liceu și se confruntă acum cu o nouă provocare. Redeschiderea școlilor și a grădinițelor. Libertatea vă prezintă decizia fiecăruia dintre ei în legătură cu trimiterea sau nu a copiilor la școală.

Alexandru Rafila, Societatea de Microbiologie: “Eu îmi trimit copilul la şcoală şi consider că trebuie să participe la şcoală din punct de vedere fizic”

Alexandru Rafila: ”Acest număr mare de cazuri își va găsi un răsunet în numărul de persoane internate în secțiile de terapie intensivă”
Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie
Crima pasională din lumea bună a Bucureștiului care a rămas nerezolvată și la 90 de ani distanță. Cum a sfârșit Tita Cristescu, prima Miss România
Recomandări
Crima pasională din lumea bună a Bucureștiului care a rămas nerezolvată și la 90 de ani distanță. Cum a sfârșit Tita Cristescu, prima Miss România

Profesorul doctor Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie a UMF “Carol Davila”, a declarat că își trimite copilul la școală și că nici nu a luat în calcul alt scenariu.

”Datoria noastră de părinte este să le explicăm copiilor ce au de făcut pentru a preveni transmiterea bolii și cum să se protejeze să nu se contamineze. Dezinfectant nu cred că o să-i dau la el pentru că o să aibă la şcoală. O să-i dau copilului mască. Băiatul meu e destul de mare și știe ce are de făcut”

Alexandru Rafila:

Expertul în microbiologie susține că pot fi date copiilor și măști textile. ”OMS recomandă folosirea măştilor la copiii peste 12 ani şi dacă situaţia epidemiologică locală o impune, atunci poţi să foloseşti şi de la 6 la 11 ani. În general, pentru copiii care sunt sănătoşi, iar copiii care merg la şcoală sunt sănătoşi în principiu, poate fi utilizată o mască textilă”.

Masca a constituit tot timpul o discuție cu mai multe valențe, când a fost vorba de copii. 

”Tocmai pentru că pot fi printre ei și cazuri de infectați asimptomatici e obligatorie purtarea măștii. Important este ca aceasta să fie adaptată vârstei copilului. Adică dezvoltării lui somatice, pentru că una este faţa unui copil de 12 ani şi alta este la un copil de 7-8 ani. Masca trebuie să fie suficient de etanşă încât să acopere bine conturul feţei”, a explicat doctorul Alexandru Rafila, singurul român membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

Trecerea la ora de iarnă. Când a apărut conceptul și cum a evoluat de-a lungul timpului. Dr. Richard Constantinescu: „Un experiment social cu implicații adânci” | Interviu
Recomandări
Trecerea la ora de iarnă. Când a apărut conceptul și cum a evoluat de-a lungul timpului. Dr. Richard Constantinescu: „Un experiment social cu implicații adânci” | Interviu

Virgil Musta, Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: “Am optat ca fetița mea să meargă la ore și voi ajuta școala cum să primească elevii în siguranță”

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara
Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

Medicul Virgil Musta, șef de secție al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a ales să-și trimită fetița la ore la școală. În plus, a mers ca să ajute instituția.

”M-am dus la școală și le-am arătat cum să creeze circuite separate și cum să-i verifice la intrarea la ore pentru a minimiza riscul de contaminare între ei”, a spus medicul infecționist. 

Contaminarea nu poate veni decât din exterior și de aceea e important triajul la intrarea în școală.

Virgil Musta:

Medicul consideră că familiile unde există un membru cu factor de risc la infecția cu COVID este de preferat să nu-și trimită copilul la școală, dacă acesta poate susține orele online. ”Numai așa se poate evita situația contaminării în familie și se evită și supraaglomerarea claselor”, a explicat Virgil Musta.

Culmea interceptărilor. Fost șef de la Imigrări Caraș-Severin, acuzat de corupție, înregistrat de DNA în timp ce vorbește singur: „Care … e ăsta!? Nu înțeleg”
Recomandări
Culmea interceptărilor. Fost șef de la Imigrări Caraș-Severin, acuzat de corupție, înregistrat de DNA în timp ce vorbește singur: „Care … e ăsta!? Nu înțeleg”

Beatrice Mahler, manager Spitalul Nasta, București: “Am ales pentru copilul meu sistemul mixt, dar provocarea o să fie alta”

Ce au decis medicii și experții în sănătate români pentru copiii lor în noul an școlar. Îi lasă sau nu să se ducă la școală!?
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București

Doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, spital suport pentru COVID, a completat chestionarul pentru părinți și a optat pentru scenariul hibrid. 

Am copil de liceu și pentru că în clasa lui sunt 30 de elevi, am ales scenariul cu ore la clasă și online prin rotație. Astfel, copilul meu păstrează legătura cu școala, cu profesorii, cu colegii, dar lucrările de control, tezele, proiectele le pot susține online

Beatrice Mahler:

Medicului îi e teamă ca unii copii să nu fie stigmatizați pentru că au teste pozitive

Managerul spune că copilul ei nu iese niciodată din casă fără mască și fără gelul dezinfectant la el. 

”L-am învățat cele trei reguli de bază, păstrarea distanței, purtarea măștii și regula celor 20 de secunde la spălatul pe mâini”, a spus medicul. Acesta crede însă că alta va fi provocarea la redeschiderea școlilor. 

”Care o să fie reacția profesorilor și a părinților la întoarcerea în colectivitate a celor care vor face boala și care la vindecare au avut un prim test negativ și al doilea pozitiv!?”

Medicul Mahler a spus că sunt multe astfel de cazuri de pacienți. 

Trebuie să explicăm mai bine publicului aceste situații și să se schimbe procedura testelor Realtime PCR. Al doilea test este pozitiv, dar asta arată doar că pacientul respectiv mai are în corp virusul, dar într-o cantitate foarte mică. Practic, virusul e inactiv și persoana respectivă nu mai este contagioasă.

Beatrice Mahler:

Carmen Dorobăț, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași: “Toată familia mea e în prima linie în lupta cu COVID, dar nu cred că redeschiderea școlilor e o greșeală”

Ce au decis medicii și experții în sănătate români pentru copiii lor în noul an școlar. Îi lasă sau nu să se ducă la școală!?
Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Doctorul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, este de acord cu redeschiderea școlilor.

Ea are o fată, dar a terminat studiile. ”Și eu, și soțul, și fata mea suntem medici aflați în linia întâi în lupta cu COVID și știu ce presupune această boală. Totuși, nu cred că readucerea elevilor în clase este o greșeală”, spune ea.

Trebuie să ne obișnuim, să ne învățăm cu acest nou inamic până la apariția unui vaccin. Este o realitate cruntă și trebuie să o înfruntăm, nu să ne ascundem în case.

Carmen Dorobăț:

Aceasta consideră că responsabilitarea redeschiderii școlilor trebuie împărțită echitabil între părinte, școală și autorități. ”Dacă fiecare parte își face treaba, lucrurile vor putea intra în noua normalitate”, a spus managerul spitalului din Iași

Voichița Lăzureanu, Timișoara: “Nu putem sta fără educație un an, doi, până când virusul va dispărea”

Ce au decis medicii și experții în sănătate români pentru copiii lor în noul an școlar. Îi lasă sau nu să se ducă la școală!?

Voichița Lăzureanu, medic infecționist și șeful Catedrei de Boli Infecțioase din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, este părintele unui băiat de clasa a IX-a și o să-l trimită la școală.

Prefer școala fizică decât cea online. Copiii noștri nu sunt suficient de maturi pentru a învăța la distanță. Eu văd școala online ca o ultimă alternativă, când toate măsurile de protecție și prevenire nu funcționează.

Voichița Lăzureanu:

”O să-mi fie teamă, nu sunt inconștientă, dar viața trebuie să meargă înainte. Trebuie să respectăm principalele reguli de protecție și prevenire a contaminării pentru că așa va arăta viața noastră încă un an, doi până când virusul va dispărea. Educația trebuie să primeze”. 

Nu e de acord nici cu munca de acasă

Doctorul Lăzureanu nu este nici pentru munca de acasă. ”Avem nevoie de socializare, de atmosfera de muncă specifică, pentru că acasă ne trage când masa, când terasa, când patul sau televizorul”.

Cât privește pregătirea copilului pentru școală, medicul infecționist a spus că în ghiozdanul băiatului său pe lângă manuale o să fie intotdeauna două, trei măști chirurgicale, din cele simple, albastre, în trei pliuri, pentru fiecare zi, șervețele dezinfectante și gelul dezinfectant.

Acesta va fi setul obligatoriu. Și măștile textile sunt bune, dar acestea au un grad de impermeabilitate mai redus decât cele chirurgicale.

Voichița Lăzureanu

Cătălin Apostolescu, “Matei Balș”, București: “La școală vor învăța mai bine cum să se protejeze decât acasă, dacă au părinți inconștienți!”

Ce au decis medicii și experții în sănătate români pentru copiii lor în noul an școlar. Îi lasă sau nu să se ducă la școală!?

Doctorul Cătălin Apostolescu, medic primar în boli infecțioase și purtător de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, nu este încă părinte, dar este unul dintre susținătorii redeschiderii școlilor.

”Dacă aș fi avut copil de școală sau facultate, l-aș fi trimis cu siguranță în clasă. Este mai ușor să-i protejăm pe copii în școală. Acolo vor învăța mai bine cum să se protejeze, ce trebuie să facă să nu se infecteze cu COVID decât dacă stau acasă și au niște părinți inconștienți”, a declarat Apostolescu.

Cătălin Cârstoiu, Spitalul Universitar de Urgență, București: “Eu am copil mic, dar dacă avea vârsta, l-aș fi dus imediat la grădiniță”

Ce au decis medicii și experții în sănătate români pentru copiii lor în noul an școlar. Îi lasă sau nu să se ducă la școală!?
Cătălin Cârstoiu

Profesorul doctor Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență din București și decanul UMF ”Carol Davila”, are un băiețel de un an și câteva luni și spune că dacă ar fi putut, ”cu siguranță l-aș fi dus la grădiniță”.

El este de acord și cu redeschiderea școlilor. ”Oamenii trebuie să circule, nu să stea acasă, dacă respectă regulile de protecție și prevenire a infecției cu noul virus. 

”Trebuie să interacționăm între noi, să învățăm să conviețuim cu acest virus, pentru că nu o să dispară prea curând”, a spus doctorul.

De când cu pandemia, copilul meu nu a interacționat decât cu trei persoane. Cu mine, cu mama și bona lui. Iar când i-am serbat un an de viață, nu s-a înțeles nimeni cu el. Nu a reușit să socializeze cu niciun invitat. Clar, izolarea nu a fost deloc bună pentru el.

Cătălin Cârstoiu:

În calitate de decan al UMF București, acesta susține începerea noului an școlar în condiții normale. 

”Studenții de la Medicină nu pot sta la distanță de pacienți. Ei trebuie să interacționeze cu pacienții pentru că numai așa pot deveni medici. Studenții de la Medicină nu pot fugi de bolnavi așa cum părinții nu pot fugi de copiii lor”, a mai spus Cătălin Cârstoiu.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Știrileprotv.ro
Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Viva.ro
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Cum scapi de ploșnițe: aceasta e cea mai bună soluție, conține un ingredient ieftin pe care toți românii îl au în bucătărie
FANATIK.RO
Cum scapi de ploșnițe: aceasta e cea mai bună soluție, conține un ingredient ieftin pe care toți românii îl au în bucătărie
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
GSP.RO
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de 10.000 de euro luat pe 5 ani. Cât e rata, de fapt, dacă ai cont și card la Banca Transilvania
FANATIK.RO
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de 10.000 de euro luat pe 5 ani. Cât e rata, de fapt, dacă ai cont și card la Banca Transilvania
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Unica.ro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
Financiarul.ro
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
Reacţia unei turiste străine care vede pentru prima dată o luptă între gladiatori, în România: "Sunt impresionată"
Observatornews.ro
Reacţia unei turiste străine care vede pentru prima dată o luptă între gladiatori, în România: "Sunt impresionată"
Horoscop 27 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi destul de agreabilă, dar care le îndeamnă mai mult spre partea practică a lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi destul de agreabilă, dar care le îndeamnă mai mult spre partea practică a lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI