Remus Laslău invocă o disfuncționalitate a sistemului informatic, într-o declarație făcută, joi 31 decembrie, pentru Libertatea.
„Există un număr limitat de cereri de oameni care s-au programat. Din motive independente de spital, nu vom putea onora aceste programări din 1 și 2 ianuarie, care s-au făcut dintr-o disfuncționalitate a sistemului informatic. Ele vor fi reprogramate din 4 ianuarie”, spune coordonatorul centru de vaccinare.
Potrivit acestuia, pentru zilele de 1 și 2 ianuarie s-au făcut programări de la trei centre medicale din Timișoara.
Oficial, românii se pot programa pentru vaccinare prin Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.
În prima etapă sunt imunizați doar lucrătorii din domeniile sănătate și social. Urmând ca apoi să fie activat accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe: populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, iar abia în etapa a III-a se pot programa toți cei care doresc să se vaccineze.
„Am cerut suplimentare pentru cei care s-au înscris de la privat”
Procesul a demarat deja la spitalele din Timișoara, unde au fost deschise mai multe centre de vaccinare. În primul val au fost vaccinate doar cadrele din sistemul public.
„Anul acesta vaccinăm doar personalul spitalului, am cerut în prima etapă 300 de doze. Noi am anunțat că din 4 ianuarie deservim ca centru de vaccinare și restul cabinetelor sau centrelor medicale din Timișoara, inclusiv private. Ei trebuie să se înscrie pe platformă, noi avem 195 de poziții pe zi, dar nu sunt nici vaccinuri sosite”, explică Mihai Gafencu, purtător de cuvânt al Spitalului Louis Țurcanu din Timișoara.
Acesta se plânge că nu au fost informați că vor fi asaltați cu cereri din exterior încă din 31 decembrie.
„Am cerut suplimentare pentru cei care s-au înscris de la privat pe listele noastre inclusiv pentru data de 31 decembrie, noi nu am fost anunțați că vor veni oameni din exterior. Undeva sus nu s-a comunicat legat de spitalele din subordine”, afirmă Gafencu
Ultima zi de vaccinare la centrul de la spitalul de copii este 31 decembrie 2020, iar activitatea va fi reluată în 4 ianuarie 2021.
La alte centre din Timișoara se lucrează și în 1 și 2 ianuarie. Un exemplu este cel de la Spitalul Militar.
Personalul din spitale are prioritate în fața cadrelor medicale din privat
Și reprezentanții Spitalului Județean din Timișoara sunt dispuși să-și ajute colegii din mediul privat, dar spun că aceștia trebuie să aibă răbdare, pentru că prioritate are personalul spitalului.
„Platforma aceea nu funcționează încă, iar centrele de vaccinare sunt doar pentru personalul medical. În prima fază, fiecare spital trebuie să-și facă propriul calcul. Noi am vaccinat 232 de cadre medicale, mai avem până la aproximativ 2.000. Nu au existat fonduri alocate de către centru nici măcar pentru materiale, altfel încât nu ne permitem să vaccinăm din afara spitalului”, ne-a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Suntem dispuși să ajutăm colegii din privat, dar după personalul nostru. (…) Medicii noștri tratează pacienți COVID, sunt expuși unui risc mult mai mare. Și dacă s-ar putea face programări printr-o eroare a platformei, ne cerem scuze față de ei, dar nu putem onora așa ceva.
Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara:
Problema programărilor la vaccinare în zilele de sărbători legale a ajuns și la DSP Timiș. Reprezentanții instituției au declarat pentru Libertatea că au transmis deja erorile întâlnite la nivel central.