- Dincolo de situația punctuală de la Suceava, mai multe surse vorbesc despre cum ministrul sănătății e prins între stilul cazon al MApN, MAI și al lui Raed Arafat și protestele tot mai insistente ale corpului medical din toată țara și ale asociațiilor pacienților.
Medicii, asistentele și infirmierii sunt obligați să facă duș nu doar acasă, ci chiar înainte de a intra în clădirea Spitalul Județean Suceava. Regula a fost impusă de noua conducere militară a spitalului.
”Numai că aceste dușuri de grup nu sunt în spital, ci vor fi amenajate în curte. Între dușuri și vestiar e un spațiu. Suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte, după ce facem duș”, au povestit mai mulți medici, pentru ziar.
Aceste plângeri au ajuns și la ministrul Nelu Tătaru. Chiar marți, în vizita făcută la Brașov, el a fost întrebat de presă cum mai merge relația între conducerea militară și personalul Spitalului Județean Suceava.
Ministrul a recunoscut că ”medicii reclamă, într-adevăr, că sunt alte metode, îi înțeleg și pe ei, dar e nevoie de disciplină”.
Tătaru, surprins de forma categorică a ordinului lui Arafat
Apoi, Nelu Tătaru a adăugat o frază care a trecut nebăgată în seamă, pentru că nu era cunoscut contextul: ”Mi-au zis că dacă voiau asta, se făceau militari”. Este exact ceea ce i-au transmis medicii demnitarului în legătură cu ritualul cazon al dușului de la intrarea în tură. ”Dacă voiam să mărșăluim în șir, ne făceam soldați, nu medici”, i-au spus oamenii de Suceava, recent, ministrului sănătății.
Ministrul Tătaru este, deseori, prins între stilul milităros al celor din MApN și MAI, implicați în starea de urgență, și nevoile corpului medical și ale pacienților. De multe ori, e surprins și el de ce decid militarii.
Un angajat din Ministerul Sănătății, pentru Libertatea:
”De pildă, Ordinul nr. 74553, emis marți și care suspendă toate intervențiile chirurgicale și tratamentele neurgente, în afara celor COVID-19, de la toate spitalele, publice și private, avea o altă formă când l-a discutat, dar Tătaru s-a trezit că Arafat l-a dat într-o formă categorică, fără nici o precizare clară cu ce înseamnă tratamente sau operații ”neurgente” și asta a atras imediat observațiile specialiștilor, de la medici la cei din asociațiile pacienților”, a spus aceeași sursă din minister.
Arafat a revenit asupra stricteței Ordinului Militar
”Dar Tătaru de ce a avizat ordinul?”, a sunat întrebarea Libertății pentru omul din minister. ”Da, l-a avizat însă nu a citit fiecare cuvânt din el”.
Ministrul sănătății a reacționat imediat și a vorbit despre refacerea ordinului pentru a fi clar că se păstrează dreptul pacientului și nu este restricționată prin ordine militare competența medicului de a analiza situația.
Între timp, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, a retractat asprimea inițială care decurgea din Ordinul Militar și a spus că pacienții cu alte suferințe decât COVID vor fi în continuare tratați, după un consult decis de medic.
Revenind la conflictul militari-civili de la Suceava, comandantul spitalului a oferit explicații cititorilor Libertatea
Generalul Ionel Oprea: ”Le-am adus o instalație profesională de decontaminare pe care probabil nu o vor folosi”
– Domnule Oprea, o parte dintre cadrele medicale reclamă faptul că vor trebui să facă duș în curte și să meargă apoi dezbrăcați până în vestiar!
– Am adus aici o instalație militară profesională de decontaminare biologică și chimică. Este o mașină pusă la dispoziție de Regimentul de la Huși și pe care o folosește armata. Pot intra la duș 14 persoane o dată și asigură o spălare rapidă și eficientă.
– Și se află în curte, mai departe de vestiare?
– Este adevărat că le afectează un pic intimitatea, este pusă pe circuitul COVID, le asigură o decontaminare sigură, dar din câte cred eu nu o vor folosi foarte mulți. Cadrele medicale au ca alternativă și dușurile din interior, de la cabinete, dar acolo vor trebui să stea la coadă, să se aștepte fiecare pe fiecare. Le-am spus că pot să procedeze cum vor dori, cu condiția să respecte regulile de dezbrăcare, de decontaminare, de îmbrăcare și să respecte circuitele.
Numai așa vor putea intra și ieși din spital… Să nu uit, trebuie să sosească de la Arad și tunurile de dezinfectare, prin care vor trebui să treacă.
Generalul Ionel Oprea:
– Care este atmosfera acum în spital?
– Vreau să vă spun că tocmai am redeschis noile circuite. Dacă vor fi respectate aceste circuite și dacă toată lumea va purta echipamentul de protecție în funcție de zona în care lucrează, riscul de contaminare al cadrelor medicale va fi eliminat. Cred că după 14 zile, când vor ieși din izolare sau tratament cei suspecți sau infectați, spitalul va avea o echipă medicală sănătoasă.
Fără disciplină orice luptă cu acest virus este pierdută din start. Eu îmi doresc doar să-mi termin cu bine această misiune și să mă întorc acasă, la pensia mea. Nu am venit aici după nici o medalie.
Generalul Ionel Oprea:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro