Personalul medical se întreabă cum de a explodat aparent dintr-o dată virusul la peste 50 dintre ei și dacă nu cumva au fost mușamalizări, ei având niște suspiciuni în ultima perioadă.
“Am avut pacient ajuns decedat în ATI, veniţi din Italia. A decedat prin insuficienţă respiratorie. Cauza de la care a plecat insuficienţa nu ştim. Ne punem întrebarea, de ce a ajuns cu capacitate pulmonară de 30%. Ni s-a spus că l-au testat, că testul a fost negativ, dar totuşi la foaie nu era nimic, niciun test” Doctor din Spitalul Județean Suceava
Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean Suceava sunt revoltate de modul în care a fost gestionată criza care a dus la infectarea a jumătate din personalul spitalului. Spun că numărul celor bolnavi a crescut din cauza dezorganizării şi deciziilor proaste luate de conducere.
“Nimeni nu a luat legătura cu noi până acum”, acuză medicii şi asistentele cu care a discutat Libertatea.
După ce tot mai multe persoane au început să prezinte simptome, conducerea spitalului s-a bâlbâit şi nu a luat o decizie clară.
Au fost chemat tot personalul la muncă şi pus înghesuit în aceeaşi cameră, fie că aveau sau nu simptome. Aşa s-a ajuns în situaţia ca jumătate din personal să fie infectat.
Simptome încă de vineri
Un cadru medical a început încă de la finalul săptămânii trecute să prezinte simptome. Şi-a anunţat superiorii şi a aşteptat să fie testat.
Starea sa s-a agravat însă. “Nu ni s-a spus nimic. Am luat eu legătura cu DSP, ca să văd care este conduita”, spune el. Până la urmă, a fost chemat la spital a doua zi, unde s-a trezit în aceeaşi încăpere cu mare parte a personalului spitalului.
“În aceeaşi cameră stăteam, nu s-a organizat absolut nimic. Eram toţi, infectaţii cu neinfectaţii. Eu nu am putut să stau, aveam febră, trecuse o oră şi jumătate şi nu ajunsese să se recolteze”, spune el. A fost testat abia luni.
”Însuși directorul medical a fost confirmat ca bolnav”
Un alt cadru medical cu care a vorbit Libertatea spune că nu a fost testat pentru că nu prezenta simptome, deşi a stat în timp de mai multe zile în spital alături de zeci de colegi bolnavi.
“Numai la cei cu simptome se recoltează, la contacţi nu. Însuşi directorul medical e acum bolnav. A fost confirmat. El în ziua aceea operase un pacient”, nu s-a spus.
Doctorii şi asistentele spun că le-a fost frică până acum să vorbească, din cauza modului în care fostul manager conducea spitalul.
“Era o atmosferă de teroare, ameninţare, intimidare. Sunt medici care şi-au dat demisia că nu au mai rezistat terorii. Stau acasă acum, fără pensie, fără salariu”.
“Nu avem materiale sanitare”
Medicii erau chemaţi să lupte împotriva COVID-19 fără cele mai de bază măsuri de protecţie. Abia luni au venit măştile pe care le-au cerut cadrele medicale. Deşi era nevoie de 4.000, au fost primite doar 400.
“Nu avem mânuşi, nu avem soluţii antiseptice”, se plânge personalul Spitalului.
Între timp, spitalul s-a închis iar toate cazurile sunt trimise către Rădăuţi. În unitate au mai rămas însă pacienţi internaţi, în timp ce în jurul lor acum se face dezinfecţie.
“La ora actuală, spitalul este un focar”, spun cadrele medicale de acolo. Ele trebuie să vină şi mâine la spital, pentru a afla care sunt noile dispoziţii, în condiţiile în care până acum nimeni nu le-a comunicat oficial nimic.
Acuzaţii de muşamalizare a îmbolnăvirilor
Problemele de la spital sunt grave de mult timp, spun oamenii cu care a vorbit Libertatea. Medicii cred că șefii unităţii nu au vrut să recunoască de la început că are o problemă în privinţa infectărilor cu COVID-19.
“Am avut pacient ajuns decedat în ATI, veniţi din Italia. A decedat prin insuficienţă respiratorie. Cauza de la care a plecat insuficienţa nu ştim. Ne punem întrebarea, de ce a ajuns cu capacitate pulmonară de 30%. Ni s-a spus că l-au testat, că testul a fost negativ, dar totuşi la foaie nu era nimic, niciun test”, spune un cadru medical.
O altă familie a ajuns la spital cu febră. O asistentă i-a recunoscut şi a atras atenţia că ei sunt proaspăt întorşi din Italia. Deşi ambele persoane aveau simptome, nu au fost testaţi, ci au fost trimişi la UPU.
Managerul spitalului a fost demis, iar acum conducerea este asigurată de Doina Motan, directorul medical.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro