Pe 29 septembrie a început să circule pe rețelele de socializare, între medicii din centrele de vaccinare, o hârtie trimisă de DSP-uri care i-a nedumerit. Este vorba despre o recomandare a producătorului Pfizer/BionTech prin care li se comunică faptul că în 10 septembrie a fost aprobată în Uniunea Europeană extinderea perioadei de valabilitate a vaccinurilor Comirnaty de la 6 la 9 luni cu păstrarea condițiilor de depozitare la temperaturi extrem de scăzute.

„Suplimentar, această prelungire a perioadei de valabilitate cu 3 luni poate fi aplicată retroactiv flacoanelor fabricate înainte de această aprobare, atât timp cât au fost păstrate la temperaturi cuprinse între -90 și -60 grade Celsius”, scrie în recomandarea producătorului. De exemplu, cele care expiră în septembrie 2021, noul termen de valabilitate este decembrie 2021. 

„Ar trebui să avem și o adresă cu instrucțiuni de la CNCAV, să fie publicată această aprobare pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, dar acestea nu există”, a declarat pentru Libertatea un medic de la un centru de vaccinare din București, care dorește să-și păstreze anonimatul.

Acesta susține că ei trebuie să modifice cu pixul termenul de expirare de pe etichetă, lucru care alimentează tot felul de conspirații. „Unii colegi au spus că preferă să scoată eticheta decât să scrie cu pixul pe ea. Nu inspiră deloc încredere o etichetă modificată cu pixul”, a spus medicul. Alții au scris pe rețelele de socializare că „au dat drumul vaccinării cu doza a 3-a ca să nu se arunce vaccinurile expirate”.

CNCAV: „Au fost comunicate toate documentele necesare”

Ieri, Direcțiile de Sănătate Publică au început să transmită centrelor de vaccinare „Instrucțiunea nr. 245 din 29 septembrie 2021 a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID, privind extinderea retroactivă a perioadei de valabilitate pentru stocurile de vaccin Pfizer depozitate în centrele naționale”. Ordinul este semnat de președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță. Au fost atașate și ordinele semnate de Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului.

„DSP-urile au fost anunțate în videoconferința din 29 septembrie despre această măsură și imediat au fost comunicate toate documentele necesare. Lucrurile s-au derulat foarte repede. Nu am fi decis nimic neaprobat de Agenția Europeană a Medicamentului”, a comunicat, pentru Libertatea, CNCAV.  

„Dacă am fi primit toate documentele în același timp și nu doar o hârtie a Pfizer pe care ar fi putut-o fabrica oricine, nu ar mai fi apărut tot felul de speculații. Orice sincopă în comunicarea legată de vaccinuri produce efecte foarte nocive ce greu pot fi apoi diminuate”, a spus medicul din centrul de vaccinare. 

În Statele Unite ale Americii, Administrația Medicamentului a aprobat pe 23 august extinderea cu 3 luni a termenului de valabilitate a vaccinului Pfizer/BionTech, iar Israel, pe 23 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News