„În unităţile sanitare publice medicii, membri titulari sau membri corespondenţi ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul 1, doctorii în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale şi care nu optează pentru încheierea activităţii prin pensionare, îşi continuă activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în condiţiile în care comunică decizia în scris conducerii spitalului cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani”, se arată în proiectul de lege dezbătut de Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, peste vârsta de 70 de ani medicii care sunt membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale pot fi menţinuţi în activitate conform dispoziţiilor legii 264/2004, iar de acelaşi drept pot beneficia şi medicii membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române.

Proiectul a fost adoptat deja de Senat şi este semnat de 44 de deputaţi şi senatori de la mai multe partide parlamentare, atât din Opoziţie, cât şi de la Putere. Votul final urmează să fie dat în plenul Camerei Deputaților.

Propunere legislativă propune prelungirea cu 5 ani a activității profesorilor universitari din medicină, dacă aceștia își doresc să continue activitatea după ce au împlinit vârsta de pensionare, de 65 de ani. În plus, peste 70 de ani, aceștia pot fi menținuți în activitate, dar cu acordul instituției în care lucrează, prin prelungiri anuale în baza certificatului de sănătate.

Parlamentarii spun că legislația este în prezent ambiguă, ceea ce a dus la interpretarea diferențiată a prevederilor, astfel încât în unele unități sanitare, clinice, managerii și consiliul de administrație nu au aprobat prelungirea activității medicilor peste 65 de ani, la cerere.

În prezent, potrivit prevederilor în vigoare, medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR, prin colegiile judeţene ale medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate.

Prelungirea activităţii se stabileşte de o comisie organizată la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti alcătuită dintr-un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti şi un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti.

Citește și: EXCLUSIV / Legiștii au terminat autopsia fetei ucise de libianul Ahmed Othman. Raluca a murit în doar câteva zeci de secunde

 
 

Urmărește-ne pe Google News