Asta deşi medicamentele generice sunt cu cel puţin 35% mai ieftine decât variantele lor inovative. În plus, cele mai ieftine medicamente generice lipsesc de pe piaţă, se arată în raport. Inspectorii de concurenţă au constatat că medicii prescriu mai mult medicamentele scumpe, în detrimentul pacienţilor, care sunt obligaţi să suporte costurile mai mari. Acest lucru se întâmplă pe de-o parte pentru că medicii prescriu medicamente influențați de campaniile de marketing ale companiilor producătoare, iar pacienţii îi ascultă pe medici.
Stimulente pentru medicii care prescriu medicamente generice
Tocmai pentru a combate acest lucru, cei de la Consiliul Concurenței recomandă acordarea de stimulente financiare medicilor, pentru a prescrie medicamente ieftine.
Consiliul Concurenţei recomandă totodată eliminarea avantajelor ce pot fi oferite medicilor de reprezentaţii farmaciilor sau ai distribuitorilor pentru ca aceştia, la rândul lor, să distribuie către pacienţi cupoane promoţionale valabile doar în anumite farmacii.
Consiliul Concurenţei propune și eliminarea din listele de compensare a medicamentelor care sunt puse pe piaţă în cantităţi insuficiente, fiind menţinute doar pentru a da preţul de referinţă.
Distribuitorii şi farmaciile ar putea fi motivate să elibereze medicamente ieftine prin aplicarea unei sume fixe pe serviciu de distribuţie, respectiv farmacie. Şi pentru ca distribuitorii, respectiv farmaciile, să nu mai comercializeze sau promoveze un anumit medicament în detrimentul altuia, o posibilă soluţie ar fi limitarea discounturilor ce pot oferite.
„Medicamentele generice, deşi cu cel puţin 35% mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reușesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă, chiar şi după mai mulţi ani de la intrarea pe piaţă”, este una dintre concluziile studiului derulat de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică.