Are nouă luni, dar de când a venit pe lume, Zian se află într-o continuă luptă pentru supraviețuire. Destinul i-a fost desenat în tușe sumbre încă de la primele ore de viață, când doctorii de la Maternitatea Polizu, din București, au realizat că bebelușul, născut prematur, e foarte bolnav.
Micuțul Zian e pacientul Secției de neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Marie Sklodowska Curie”, din Capitală, unde specialiștii în terapie intensivă au făcut minuni.
Pentru el, dar și pentru alți copilași suferinzi, Fundația Ringier România a inițiat campania umanitară „Grijă pentru nou-născuți”, pentru achiziționarea unui sistem performant de administrare a oxidului nitric ce costă 35.000 de euro.
Reanimarea de la „Marie Curie”: 70 de îngeri și cel puțin 27 de mici pacienți, toți nou-născuți
Pe holurile clinicii de neonatologie, de fapt, o secție de reanimare pentru bebeluși, e forfotă. O agitație perfect controlată în care fiecare cadru medical – doctori sau asistenți – știe exact ce are de făcut. Cei 70 de oameni în halate albe – cărora părinții copilașilor le spun „îngeri” – au în mâinile lor viețile a cel puțin 27 de mici pacienți care au probleme chirurgicale sau medicale foarte severe (malformații, tumori sau probleme cardio-chirurgicale, malformații cardiovasculare, probleme neurochirurgicale și oftalmologice, complicații ale îngrijirii prematurității).
Când secția este aglomerată, numărul bebelușilor suferinzi ajunge chiar și la 31-32. Iar lista de așteptare este mereu mult prea lungă…
Nou-născuții, supravegheați și video zi și noapte
Un monitor semnalează nevoia imediată de intervenție în cazul unuia dintre nou-născuți. Copilașul își primește tratamentul și, după verificările standard ale echipamentelor medicale care îl țin în viață, ale perfuziilor prinse de corp, este lăsat singur în micul lui pătuț.
Firește, supravegherea continuă cu ajutorul camerelor de luat vederi, care trimit non-stop imagini în cabinetul șefului clinicii, dr. Cătălin Cîrstoveanu.
Bebeluși pregătiți pentru operații
O altă echipă formată din trei-patru cadre medicale împinge în viteză un mic incubator în care se află un bebeluș conectat la tot felul de aparate. „E pregătit pentru o complicată intervenție chirurgicală. Colegii îl duc la blocul operator în condiții de maximă siguranță medicală”, ne spune medicul Cîrstoveanu. Specialiștii în neonatologie procedează la fel și în cazul unui alt mic pacient, la rându-i conectat la tot felul de aparate, care urmează același drum, însoțit de o echipă medicală, spre blocul operator.
Rugă pentru fiul lui, Zian
La doar un geam distanță, cumva departe de forfota din clinică, un tătic își veghează fiul, pe Zian, în rezerva destinată copilașului său. Prin peretele de sticlă transparentă ni se dezvăluie o imagine de o sensibilitate rar întâlnită: mâna dreaptă a bărbatului o cuprinde cu dragoste pe cea stângă, fragilă, a nou-născutului care doarme în pătuț, iar în cea stângă părintele ține o carte de rugăciuni din care, aplecat peste copilaș, citește neîncetat.
Când deschidem ușa rezervei, doar după un schimb de priviri cu bărbatul care se roagă pentru fiul lui, pășim parcă într-o altă lume. Liniște. Și o melodie pentru bebeluși, venită dintr-o cutiuță muzicală, așezată la capul pătuțului, care îl ține pe Zian în lumea viselor.
Bebelușul, internat de nouă luni, chiar de la câteva ore de la naștere
Alexandru se oprește pentru câteva momente din rugăciune, își așază cartea bisericescă pe genunchi și ne spune, cu voce șoptită, că Zian are nouă luni și că din prima lui zi de viață, la numai câteva ore de la naștere, a fost transferat de la Maternitatea „Polizu” aici, la reanimarea nou-născuților de la „Marie Curie”.
„Oamenii de aici și Dumnezeu ne-au ajutat”
„E un copil foarte așteptat, pe care ni l-am dorit enorm. S-a născut prematur și din primele ore de viață e aici. E de nouă luni internat aici, la Reanimare… Nu a ieșit nici măcar o clipă din spital… Aici e casa lui, nu știe alta… Mama lui stă, de regulă, cu Zian al nostru, ea e internată cu el, iar eu vin ori de câte ori e program de vizită. Venim amândoi, să ne simtă copilul aproape. Nu prea sunt locuri, dar echipa medicală e îngăduitoare, ne înțelege suferința și ne ajută…
Aici s-au întâmplat niște lucruri minunate, oamenii de aici și Dumnezeu ne-au ajutat. Greutatea nu ne-a învins… Acum se vorbește despre plecarea noastră acasă, ceea ce înseamnă că Zian este pe drumul vindecării. E o veste extraordinară, e un dar de la Dumnezeu”, ne-a spus Alexandru, tatăl lui Zian.
Fundația Ringier a inițiat campania „Grijă pentru nou-născuți”. Trimite un SMS cu textul „GRIJĂ” la numărul 8845
Fundația Ringier România a inițiat campania umanitară „Grijă pentru nou-născuți” pentru achiziționarea unui sistem performant de administrare a oxidului nitric, echipament ce costă 35.000 de euro. Cu doar un SMS în valoare de doi euro, trimis la 8845 cu textul „GRIJĂ”, puteți salva viața unui nou-născut!
Cu ajutorul vostru, al oamenilor cu suflet, al prietenilor noștri care mereu ați întins o mână de ajutor copilașilor chinuiți de boli cumplite, intenționăm să achiziționăm acest aparat. Tot ce trebuie să faceți este să trimiteți un SMS la 8845 cu textul „GRIJĂ” prin care 2 euro vor ajunge la acești copilași sau să virați suma dorită în conturile fundației.
Împreună putem să le oferim o șanșă bebelușilor suferinzi!
Valoarea donației este de 2 euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange România și Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartelele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA. Donația recurentă poate fi oprită prin trimiterea mesajului „GRIJĂ STOP” la numărul 8845. Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange România, Telekom România Mobile și Vodafone.
Cei care doresc să se alăture campaniei umanitare o pot face și donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:
RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR
Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
Citește mai multe despre copiii pe care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 8 ani la rubrica AJUTA COPIII