• După ce au așteptat săptămâni întregi echipament de protecție de la autorități, medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au luat problema în propriile mâini.
  • Ajutați de societatea civilă din oraș, au început să caute singuri soluții și să cumpere măști, combinezoane, viziere și mănuși.
  • Cadrele medicale sunt scandalizate de felul cum tratează oficialii problema protejării lor.
  • O situație similară este și la Spitalul Municipal Fetești, unde medicii fac apel la o firmă de catering, ca să nu-și mai plătească ei mâncarea.
  • Vorbim de două unități medicale care sunt suport pentru pacienții de COVID-19.

”Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș are peste 100 cadre medicale izolate. Nimeni nu ridică întrebarea de ce oare sunt atâtea. Din lipsa echipamentelor. Cadrele medicale își procură de pe Facebook echipamentele de protecție. Societatea civilă cumpără pentru medici viziere, măști, combinezoane, ce se dă de către oficiali e puțin și de proastă calitate”, a declarat pentru Libertatea un medic din Mureș.

La spitalul-suport COVID-19 din oraș, multe secții au primit jumătate din măștile necesare

Un alt medic, tot sub protecția anonimatului, ne-a dezvăluit că până săptămâna trecută a fost haos generalizat în Spitalul de Urgență Târgu Mureș, care este spital-suport pentru COVID-19.

Au dat 10 măști de protecție la o secție. Plus că o mască o porți purta maximum câteva zile. Fără alte echipamente. Ne-am cumpărat noi ochelari. Nu ni s-a făcut nici un instructaj. Abia acum s-a schimbat managementul și se fac lucrurile cum ar fi trebuit să fie făcute de acum două săptămâni.

Medic, sub protecția anonimatului:

Din lipsa alternativelor venite de la oficiali, societatea civilă a creat un grup pe Facebook – “Împreună pentru personalul medical din Târgu Mureș”.

Aici se strâng bani pentru echipamente. Tot acolo, medicii spun ce le lipsește, iar producătorii de diverse echipamente anunță ce pot oferi.

Cadrele medicale ale Spitalului Municipal Fetești fac și ele apel la ajutorul populației

Pe prima pagină a Spitalului Municipal din Fetești este afișat un număr de telefon pentru donații. Medicii, în frunte cu directorul medical, fac apel la cei care doresc să ajute spitalul.

“Spitalul Municipal Anghel Saligny Fetești este în prima linie în lupta permanentă împotriva noului coronavirus! Avem nevoie de susținerea tuturor! Se pot face donații și în medicamente, alimente neperisabile, materiale sanitare sau orice alt gen de produse, în baza unor contracte de sponsorizare”, a scris Salem Zahra, director medical Spitalul Municipal Fetești, pe Facebook, pe 3 aprilie.

Și o asistentă de la același spital a făcut apel la ajutorul populației.

Apel umanitar! De ieri Spitalul Municipal Anghel Saligny Fetești s-a aliniat multor spitale din România și a devenit spital care îngrijește pacienți infectați cu coronavirusul. Ca să putem ține piept acestui război, ce-i drept cam fară arme… avem nevoie de ajutorul și sprijinul dumneavoastră! Avem nevoie de echipamente de protecție (combinezoane, măști, mănuși, viziere… ).

Echipamente pentru o săptămână

Doctorul Salem Zahra a stat de vorbă cu reporterul Libertatea. Medicul spune că pe baza echipamentelor de acum fac față o săptămână.

“Ce facem după? Avem nevoie să știm că ne putem aproviziona constant. Bani avem acum, numai să avem de unde să cumpărăm echipamentul. Lipsa lui de pe piață ne-a determinat să facem apel la populație, nu că nu am avea bani”.

În privința medicamentelor, doctorul recunoaște că nu are suficiente.

“Ne-am împrumutat de medicamente, le dăm cu țârâita pacienților, avem nevoie. În curând vom avea 90 de paturi pentru bolnavii de COVID-19. Avem și patru ventilatoare, mai așteptăm 11 promise de Ministerul Sănătății. Având în vedere că tratăm cazuri de la ușoare până la medii, nu e o problemă cu numărul de ventilatoare, deocamdată. Dar de medicamente avem nevoie”, a adăugat directorul medical.

O sursă din spital ne-a declarat că este nevoie și de hrană pentru asistenții care se ocupă 24 de ore din 24 de pacienții infectați. Aceste cadre medicale, dacă primesc hrană din spital, trebuie să dea bani.

„Nu e normal ca aceia care stau zi și noapte la spital să îngrijească bolnavii de COVID să-și plătească mâncarea. Doar că legea așa spune, orice primesc din spital trebuie plătit. Singura soluție ar fi ca mâncarea lor să fie donată de cineva”, susține sursa Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News