Inițiatorii propun ca în unitățile sanitare publice, mediciii membri titulari sau corespondenți ai Academiei Române și Academiei de Științe Medicale profesorii universitari și cercetătorii științificigradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale și care nu optează pentru încheierea activității prin pensionare, își continuă activitatea medicală până la vârsta de 70 de ani, în condițiile în care comunică decizia, în scris, conducerii spitalului, cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani.
Peste vârsta de 70 de ani, aceleași categorii de medici pot fi menținute în activitate conform dispozițiilor articolului 10, alineatul 2 din Legea 264/2004, privind organizarea și funcționarea Academisie de Științe medicale. Legea prevede că ”membrii titulari și corespondenți ai Academiei de Științe Medicale sunt menținuți în activitate sau în funcții de conducere până la vârsta de 70 de ani. Peste această vârstă sunt menținuți în activitate numai cu acordul instituției în care lucrează, prin prelungiri anuale în baza certificatului de sănătate”.
De același drept pot beneficia și medicii, membri titulari și membri corespondenți ai Academiei Române.
Propunerea legislativă mai prevede că medicii care au împlinit vârsta de pensionare, dar îndeplinesc condițiile pentru prelungirea activității, pot ocupa funcții de conducere până la vârsta de 70 de ani, inclusiv cea de manager, cu avizul Consiliului de Administrație care este necesar la faza depunerii dosarului de concurs sau pe parcursul derulării raportului de muncă sau managerial.
Parlamentarii spun că legislația este în prezent ambiguă, ceea ce a dus la interpretarea diferențiată a prevederilor, astfel încât în unele unități sanitare, clinice, managerii și consiliul de administrație nu au aprobat prelungirea activității medicilor peste 65 de ani, la cerere.
În prezent, potrivit prevederilor în vigoare, medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR, prin colegiile judeţene ale medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate.
Prelungirea activităţii se stabileşte de o comisie organizată la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti alcătuită dintr-un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti şi un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti.
”Proiectul este necesar pentru păstrarea în funcțiile de conducere a medicilor cu o vastă experiență profesională și academică”, mai spun parlamentarii care au semnat propunerea legislativă.
Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului, iar forul decizional este Camera Deputaților.