Fotografiile furnizate de medici jurnaliștilor The Guardian, care pot fi văzute aici, arată răni grave pe corpurile protestatarilor, provocate de bilele cu care forțele de securitate iraniene au tras asupra lor de la mică distanță. În unele dintre imagini apar răniți care au zeci de astfel de bile înfipte adânc în corp.
Jurnaliștii britanici au vorbit cu profesioniști din domeniul medical care au atras atenția, sub protecția anonimatului, asupra gravității rănilor, care ar putea lăsa sute de tineri iranieni cu suferințe permanente.
„Au vrut să distrugă frumusețea femeilor”
Un medic din provincia centrală Isfahan crede că autoritățile vizează bărbații și femeile în moduri diferite „pentru că au vrut să distrugă frumusețea femeilor”.
„Am tratat o tânără de 20 de ani care a fost împușcată în organele genitale cu două bile. Alte zece erau înfipte în interiorul coapsei. Acestea au fost îndepărtate cu ușurință, dar celelalte două au fost o provocare, pentru că erau între uretră și deschiderea vaginală. Exista un risc serios de infecție vaginală, așa că am rugat-o să meargă la un ginecolog de încredere. Ea a spus că protesta atunci când aproximativ zece agenți de securitate au înconjurat-o și au împușcat-o în organele genitale și în coapse”, relatează medicul.
El s-a declarat traumatizat de cazurile pe care le-a tratat și spune că îi este greu să facă față stresului și durerii la care a fost martor.
„Ar fi putut fi propria mea fiică”, adaugă el.
Alte cadre medicale acuză forțele de securitate, inclusiv miliția pro-regim Basij, că ignoră practicile de control al revoltelor, precum împușcarea în picioare pentru a evita afectarea organelor vitale.
Un medic din Karaj, oraș de lângă capitala Teheran, susține că forțele de securitate „trag în fețele și părțile intime ale corpului femeilor pentru că au un complex de inferioritate. Și vor să scape de complexele lor sexuale rănindu-le pe aceste tinere”.
Amenințări la adresa medicilor
O parte a campaniei de intimidare a Teheranului a inclus amenințări la adresa medicilor care tratează răniții, mai notează The Guardian.
Un doctor din Mazandaran a spus că scoate bilele – uneori metalice, alteori din plastic – din corpurile protestatarilor cu luminile stinse, pentru a evita să fie prins.
„Femeilor le este atât de rușine să meargă la spital, încât multe sunt tratate acasă și asta este foarte periculos”, adaugă el.
Pe 26 octombrie, sute de medici au protestat în fața consiliului medical al Iranului și au fost împușcați cu pistoale cu bile de forțele de securitate. Un chirurg din Teheran și-a tratat colegii care au fost împușcați în spate și în picioare în timp ce fugeau.
Acesta a declarat apoi că a tratat răni grave în cazul a cel puțin cinci protestatari, care au fost împușcați de la mică distanță cu pistoalele cu aer comprimat.
„Unul dintre cei pe care i-am tratat nici măcar nu ieșise să protesteze. Era doar martor (la manifestații – n.r.) și nu credea că va fi împușcat. Dar ei trag orbește în toți cei care nu sunt din rândurile lor”, acuză chirurgul.
Brian Castner, specialist în arme și operațiuni militare de la Amnesty International, spune că rănile prezentate în fotografii sunt în mare măsură produse de arme „concepute pentru vânătoare și care nu au ce căuta în orice utilizare legitimă sau legală a forței de către poliție”.
El a adaugat că ar fi greu de precizat numai din fotografii ce părți ale corpului au fost vizate pentru că aceste arme, folosite de obicei pentru vânarea păsărilor, pulverizează granulele.
Tineri lăsați fără vedere după ce au fost împușcați în ochi
Chirurgul de la Teheran a vorbit și despre cazul unui tânăr de 25 de ani care a fost împușcat în față, în prima zi a protestelor, și care aproape a orbit.
Este unul dintre sutele de rapoarte despre protestatari care și-au pierdut vederea după ce au fost împușcați cu bile de la distanță mică.
Un caz care a devenit cunoscut la nivel național este al unei studente din orașul-port Bandar Abbas, împușcată în ochiul drept. Ghazal Ranjkesh a scris pe profilul ei de Instagram că totul s-a întâmplat în timp ce se întorcea acasă de la serviciu.
„Ultima imagine pe care ochiul meu drept a văzut-o a fost zâmbetul persoanei care m-a împușcat”, a scris ea într-o postare care a fost ștearsă după ce a fost distribuită masiv pe grupurile de protest și pe rețelele sociale.
În acest context, peste 400 de oftalmologi din Iran au semnat o scrisoare prin care îi atrag atenția lui Mahmoud Jabbarvand, secretar general la Societatea Iraniană de Oftalmologie, în legătură cu ceea ce spun că pare a fi orbirea deliberată a protestatarilor. Nu au primit niciun răspuns la scrisoarea lor.
Unul dintre oftalmologii care au semnat scrisoarea a spus că a tratat patru pacienți care și-au pierdut vederea complet sau parțial, inclusiv un bărbat de 20 de ani a cărui radiografie a arătat că avea 18 bile în cap și față.
M-am simțit oribil, eram atât de furios și aveam lacrimi în ochi privind durerea lor. Ochiul este cea mai sensibilă parte a corpului uman și este foarte dureros să ne gândim la acești oameni răniți, care sunt toți tineri și trebuie să trăiască cu această dizabilitate pentru tot restul vieții. Am auzit de multe cazuri similare de la colegii mei, iar cazurile de leziuni oculare din recentele proteste sunt mult mai multe. Sunt peste 1.000”.
Oftalmolog din Iran, pentru The Guardian:
The Guardian precizează că a arătat fotografiile cu rănile oculare și faciale suferite de protestatari lui Iain Hutchison, un chirurg oro-maxilo-facial din Marea Britanie, fondatorul organizației caritabile de cercetare chirurgicală Saving Faces. Medicul spune că se vede clar că oamenii au fost împușcați direct în ochi de aproape, iar natura rănilor sugerează că „ar fi fost ținuți nemișcați și nu ar fi avut capacitatea de a-și îndepărta capul”.
Spitalele, supravegheate
Știind că protestatarii vor avea nevoie de tratament medical pentru astfel de răni grave, autoritățile au sporit măsurile de supraveghere în spitale, adaugă The Guardian. Un medic de la un spital din Shiraz a spus că un nou agent de securitate a fost plasat în fața departamentului de oftalmologie de urgență, la sfârșitul lunii trecute.
„El controla pe oricine cine intra și ieșea din secția de oftalmologie de urgență și a cerut să ne vadă cărțile de identitate și ecusoanele de fiecare dată. A fost prima dată când am văzut asta întâmplându-se în spital. Pare că această suplimentare a gardienilor a avut loc după ce un număr tot mai mare de protestatari cu răni oculare au fost internați”, a spus medicul.
În alte părți ale țării, în special în regiunea Kurdistan, voluntarii sunt nevoiți să facă contrabandă cu bandaje și medicamente.
Protestele din Iran au izbucnit la jumătatea lunii septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției moravurilor. Ea a fost arestată sub acuzația că nu a purtat vălul islamic în mod corespunzător. În zilele de după moartea ei, fetele și femeile din întreaga țară au sfidat codul vestimentar impus prin lege în Iran, și-au smuls hijaburile și chiar le-au ars în timpul protestelor.
Teheranul a acuzat în mod repetat „inamicii străini” pentru proteste, afirmând că „teroriştii” au ucis zeci de membri ai forţelor de securitate. Datele sunt în contradicție cu declarațiile Biroului ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, care precizează că peste 300 de persoane au fost ucise până acum în timpul represiunii, inclusiv peste 40 de copii.
Foto: Profimedia