Suferinta micutului Sebastian, de numai trei luni, sufocat la nastere cu cordonul ombilical dintr-o neglijenta a medicilor, aduce in actualitate rani mai vechi ale sistemului sanitar. Indiferenta amestecata cu incompetenta cadrelor medicale provoaca suferinta. Legea pare a fi insa de partea lor. Libertatea a aflat ca in ultimii noua ani un singur medic a infundat puscaria, iar altul a fost condamnat cu suspendare. In rest, mustrari si avertismente, desi anual sunt inregistrate aproximativ 1.000 de plangeri din partea pacientilor.

‘In fiecare judet se primesc lunar una-doua sesizari. La Colegiul National al Medicilor ajung doar cele ale caror decizii au fost contestate, ne-a declarat dr. Gheorghe Borcean, vicepresedinte al Consiliului National al Colegiului Medicilor si presedinte al Comisiei de Jurisdictie Profesionala a acestui for. In toata tara, circa 1.000 de pacienti reclama faptul ca personalul medical nu si-a facut treaba. ‘In ultimii 8-9 ani au existat doua cazuri in care doctorii au fost condamnati in instanta pentru culpa medicala. Unul a fost privat de libertate si a ajuns in penitenciar, iar altul s-a ales cu o pedeapsa cu suspendare, ne-a mai spus Gheorghe Borcean.

Conform cifrelor oficiale furnizate de Colegiul National al Medicilor, pana acum  doar pentru doua cadre medicale a fost aplicata sanctiunea cu suspendarea din functie, restul primind mustrari si avertismente.

Persoanele care vor sa depuna plangeri impotriva unor cadre medicale trebuie sa tina cont de urmatoarele: dosarul se depune la Comisia medicilor din teritoriu, iar acest for poate fi sesizat de persoana care se considera victima unui act de malpraxis sau de reprezentantul legal al acesteia. Sesizarea scrisa trebuie sa contina numele persoanei care face plangerea, numele autorului actului de malpraxis, data efectuarii actului de malpraxis, descrierea faptei si imprejurarile producerii acesteia, prejudiciul adus victimei, copii ale documentelor medicale pentru sustinerea afirmatiilor cuprinse in sesizarea adresata comisiei si copii ale documentelor legale din care sa rezulte calitatea persoanei care a sesizat comisia.

Comisia adopta o decizie asupra cazului in maximum trei luni de la data sesizarii.

De asemenea, cei care depun plangerea sunt nevoiti sa suporte din buzunarul lor cheltuielile de expertiza, care sunt cuprinse intre 1.000 si 4.000 de lei.

Micutul Sebastian nu vede si nu aude

In ziua de 3 august 2007, Sebastian Lungu venea pe lume la Spitalul Universitar din Bucuresti. Mama lui, Alina, spune ca a fost lasata nesupravegheata timp de 45 de minute, iar micutul s-a nascut cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului, oprind circulatia aerului catre creier.

Consecintele au fost dramatice: baietelul nu vede, nu aude si nu poate fi hranit decat printr-un tub. ‘Nu se pune problema ca acest copil sa fi avut probleme in timpul sarcinii, pentru ca am fost la o clinica particulara, unde doctorul Alexandru Badiu mi-a facut toate analizele, toate rezultatele incadrandu-se in limite normale, a spus mama lui Sebastian.

Chiar inainte de nastere, doctorul Badiu a intrat in concediu, iar Alina a fost lasata sub supravegherea unei colege a acestuia.  Cand a nascut, tanara spune ca a fost lasata nesupravegheata aproape o ora. Ea sustine ca asistenta care era de garda a plecat cu 20 de minute mai devreme, iar cea care o schimba a ajuns cu 25 de minute mai tarziu. Medicul de garda nu a fost anuntat ca ea naste, iar doctorita care trebuia sa-i preia indatoririle medicului Badiu a ajuns prea tarziu. Parintii copilului mai spun ca desi acesta era in stare grava, nu a fost conectat imediat la aparate de respiratie artificiala.

Conducerea spitalului a decis ca toata echipa medicala care a fost de serviciu in acea zi la Sectia de obstetrica-ginecologie sa nu mai faca garzi pana la solutionarea cazului.

Parintii lui Sebastian au depus in luna septembrie o plangere la Colegiul Medicilor, insa cazul va fi incheiat abia in prima luna a anului viitor.

-Sebastian si mama lui au fost externati ieri. Acum, parintii asteapta sa afle cand vor pleca in strainatate
pentru tratament.

-La Sibiu se pare ca a aparut un nou caz de malpraxis: unei tinere i-ar fi fost facuta o transfuzie cu alta grupa de sange decat are ea.

Asistenta facea injectii cu seringi folosite

Seara de 6 mai 2007. Spaima a intrat in sufletele a 70 de pacienti internati in cele 19 saloane ale Sectiei de Boli Infectioase de la Spitalul ‘Victor Babes, din Bucuresti, dupa ce o mamica – Mihaela Haba – aflata acolo cu fetita ei in varsta de doi ani a surprins o asistenta care refolosea seringile cu care le facea injectii copiilor.

Asistenta Maria Vaduva a fost suspendata vreme de sase luni. Ea si-a recunoscut fapta si a cerut circumstante atenuante, afirmand ca era obosita – se afla in tura de 11 ore si avea grija de 30 de copii.

Conducerea unitatii sanitare a deschis o ancheta in urma careia a suspendat-o pe asistenta cu pricina.

Naum Ciomu i-a taiat penisul pacientului sau

In ziua de 13 iulie 2004, in cadrul unei interventii de rutina – extirparea unui testicul -, viata lui Ion Jiga, un tanar de 34 de ani, a fost distrusa. Medicul care l-a operat, dr. Naum Ciomu, de la spitalul bucurestean ‘Theodor Burgheie, a taiat penisul pacientului in trei bucati.

Manevra chirurgicala gresita a bulversat opinia publica si  intreaga lume medicala si l-a adus pe pacient in pragul unui soc psihologic.

Pe  31 iulie, doctorului Ciomu i-a fost retras dreptul de libera practica, iar pe 7 martie 2005, expertiza realizata de specialistii Institutului de Medicina Legala ‘Mina Minovici, din Bucuresti, a concluzionat ca acesta avea discernamant in momentul in care a efectuat taietura si ca a suferit un soc abia dupa ce a realizat ceea ce a facut.

9 iunie 2005 a fost   ziua pe care Jiga nu o va uita niciodata, pentru ca atunci i s-a dat sansa de a se intoarce, intr-o oarecare masura, la o viata normala. Prof. Ioan Lascar, seful Clinicii de Microchirurgie Reconstructiva a Spitalului Floreasca, a realizat, in cadrul unei  interventii chirurgicale ce a durat 8 ore, o reconstructie de penis.

Procesul dintre dr. Ciomu si pacientul Jiga inca nu s-a incheiat nici pana in ziua de azi. Medicul sustine ca are dovezi ca ar fi suferit un accident vascular cerebral atunci cand a efectuat manevra chirurgicala gresita.

Tribunalul a decis ca doctorul Ciomu trebuie sa-i dea lui Jiga 125.000 de euro.

In acelasi timp, Jiga urmeaza a fi supus unei expertize la Institutul de Medicina Legala, pentru a se stabili daca penisul lui functioneaza sau nu in urma reconstructiei.

Si-a pierdut viata dupa nastere

De trei ani, un vrancean incearca sa demonstreze in justitie ca sotia sa, moarta la nasterea celei de-a doua fetite, a fost victima unui act de malpraxis. In urma cu trei ani, pe 3 ianuarie 2004, Daniela Tulbure, insarcinata in luna a noua, a fost adusa in travaliu la sectia de ginecologie a Spitalului Judetean din Focsani. La cateva ore dupa nastere, femeia a murit, lasand in urma un sot indurerat si doua fetite, Silvia Florina si Delia Elena, acum in varsta de 9, respectiv 3 ani.

Mircea Tulbure sustine ca sotia sa ar fi trait, daca doctorii care au asistat-o la nastere ar fi tinut cont de rezultatele analizelor medicale recoltate la internare.

A murit dupa ce si-a marit sanii

Andreea Jarwan e un alt caz care a zguduit lumea medicala din Romania. In urma cu doi ani, tanara s-a internat pentru o operatie de marire a sanilor cu implant de silicon. La doua ore dupa interventie, Andreea a murit in urma unui stop cardiac.

Medicul anestezist Dinu Arhil a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, acuzat fiind ca nu a supravegheat pacienta dupa operatie. Parintii Andreei cer despagubiri de un milion de euro.

Dana Neagu,Daniela Arnautu,  Mihaela Barbu, Ionel Sclavone

 
 

Urmărește-ne pe Google News