Şefi de secţie de la Institutul Oncologic Bucureşti s-au adresat conducerii unităţii medicale, reclamând lipsa citostaticelor din farmacia unităţii sanitare şi faptul că stocurile terapiilor ţintite şi imunoterapiilor sunt în scădere.
Astfel, în nota internă obținută de HotNews este precizat faptul că „nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă, paleativă și nici terapii de urgență (factori de creștere, acid zoledronic, acid ibandronic). În acest context, medicii cer „urgentarea aprovizionării cu cele necesare, pentru a nu atenta la siguranța pacienților noștri”.
Conducerea Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti a recunoscut că „ne confruntăm și gestionăm o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale”, iar „cauzele sunt multiple”.
„În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați. Politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare”, a transmis conducerea spitalului.
Managerul institutului: „Îmi pare nespus de rău”
La rândul său, managerul Institutului Oncologic, medicul Bogdan Tănase, a dat asigurări că face eforturi pentru rezolvarea situaţiei, iar acest lucru s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare.
„Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există”, a declarat
medicul Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic pentru Hotnews.
Acesta a spus că noul ministru l-a asigurat că vor fi găsite surse pentru alte transferuri care să asigure medicamentele necesare pentru pacienții bolnavi de cancer.
De altfel, întrebată de această situație, Ioana Mihăilă a afirmat că astăzi are întâlniri pentru a încerca să remedieze situația.
„Aseară am vorbit cu dl. manager de la IOB (Institutul Oncologic București – n.r.) și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit Digi24.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro