Protestul medicilor va începe cu patru zile de pichetări. Protestului li se vor alătura și angajații din sistemul sanitar afiliați altor federații sindicale, a declarat luni pentru Hotnews, prim-vicepreședintele federației Sanitas, Iulian Pope.

Nemulțumirile sindicaliștilor sunt legate de noul mod de impozitare a salariilor și de plafonarea sporurilor la maximum 30%. În acest context, spun sindicaliștii, salariile din sistemul sanitar nu cresc, așa cum anunța ministrul Sănătății.

Calendarul protestelor

  • 20, 22, 27 și 29 martie – pichetarea Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Sănătății;
  • miting de protest în a doua jumătate a lunii aprilie;
  • în paralel, Federația SANITAS începe procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă;
  • organizațiile membre SANITAS strâng semnături pentru pregătirea grevei în sănătate și asistență socială.

Revendicările federației Sanitas

  • Acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială.
  • Renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite.
  • Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10.
  • Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
  • Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

Medicii spun că majorările salariale sunt doar „pe hârtie” și vor să declanșeze greva generală. Sunteți de acord?

Da, au dreptate
75% (6 voturi)
Nu au niciun motiv să declanșeze greva generală
25% (2 voturi)
Nu știu. Nu am urmărit subiectul
0% (0 voturi)

 Loading …

Într-o conferință de presă susținută luni, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că în urma plafonării sporurilor vor exista venituri mai mici, însă acestea sunt niște „corecții”.

„Ca ministru al Sănătăţii pot să vă asigur că sunt conştientă că avem nevoie de medici în ţară pentru a putea asigura un act medical de calitate. Salariile medicilor au crescut de la 1 martie la fel şi veniturile nete. Există discuţii şi nemulţumiri legate de modul de aplicare a sporurilor. Am avut şi vom continua discuţiile cu reprezentanţii Sanitas. Chiar mâine avem o întâlnire. Am avut discuţii şi cu ministrul Finanţelor pe aceste subiecte şi totuşi trebuie să înţelegem că statul român poate oferi astăzi un nivel de 30% al sporurilor în sănătate la nivel de ordonator principal de credite. Dar să nu uităm că se pot acorda sporuri şi din veniturile proprii ale spitalelor. Acel procent de 30% trebuie să îl respectăm. Veniturile nete nu scad. Veniturile nete cresc. Pentru personalul TESA se menţin sporurile pe care le avem în ianuarie 2018”, a declarat Sorina Pintea.

„Atâta vreme cât nu există scăderi de venituri nu cred că sunt motive pentru grevă generală. Ar fi cred că o ipocrizie din partea celor de la Sanitas să declanşeze greva. Dar eu cred că putem discuta şi putem găsi soluţii pentru toate problemele. Eu consider că a declara că faci grevă în condiţiile unor venituri care au crescut nu cred că este un motiv real. Mie îmi pare rău că au ajuns la aceste discuţii înainte de întâlnirea noastră de mâine pentru că noi mâine mai aveam programată o discuţie”, a mai spus ministrul Sănătății.

Salariile au crescut de la 1 martie 2018 cu 20% pentru medici. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara că salariile tuturor medicilor şi asistentelor vor urca pe grila din 2022, iar un medic primar va ajunge cu salariul de la 4.000 de lei la 15.000 de lei.

„Salariile personalului medical vor înregistra creșteri semnificative în acest an, iar salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima dată aproape de nivelul din Uniunea Europeană, astfel încât unele salarii vor depăși 4.000 de euro după măririle de la 1 martie. Creșterile salariale prevăzute de legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice se aplică în două etape: începând cu dată de 1 ianuarie 2018 salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% față de salariile din decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate în plata la 31 decembrie 2017”, afirmă, în urmă cu o lună, Sorina Pintea.

„Începând cu dată de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de baza stabilite pentru anul 2022. Salariile de baza ale medicilor și asistenților medicali, salarii brute, vor crește față de luna ianuarie cu procente cuprinse între 70% și 172%. Un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de baza net în decembrie 2017 de 3.939 de lei, în ianuarie 2018 de 4.108 lei, iar în martie 2018 de 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de garda, sporurile pentru condiții, care pot dublă salariul net”, declara, la acea vreme, ministrul Sănătății.


Achizițiile Poliției Locale a Municipiului București, verificate de DNA. Gabriela Firea: „Vom răspunde prompt solicitărilor DNA”

Urmărește-ne pe Google News