La nivel mondial au fost făcute până acum aproape 100 de transplanturi de membre, în zece ţări. Din Europa, aceste operaţii complexe au avut loc în Franţa, Italia, Austria, Germania şi Polonia, iar România ar putea deveni a şasea ţară. Centrul Regional de Transplant Cluj aşteaptă aprobările de la minister, iar în câteva luni, medicii ar putea reda speranţe unor români care şi-au pierdut membrele.
“Avem terapia intensivă asigurată, tratamentul imunologic asigurat, avem coordonatorul care stă de vorbă cu posibilul donator şi suntem noi, care stăm de vorbă cu posibilul receptor”, a declarat profesorul Alexandru Georgescu, şeful secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca.
Nouă persoane, înscrise pe liste
Medicii români au fost instruiţi de colegii lor din Germania, care au realizat deja o astfel de intervenţie ce a durat 15 ore şi a implicat 50 de doctori şi asistente. La finalul transplantului, pacientul intră într-un program de fizioterapie strict, cu 40 de ore de exerciţii săptămânal, timp de cel puţin un an. Cu toate acestea, pe listele de aşteptare deschise în Bucureşti şi Cluj sunt deja 9 persoane înscrise.
Pentru ca acestea să îşi îndeplinească visul, trebuie să se găsească un donator care are aceeaşi grupă de sânge, indiferent de sex, dar şi fondurile necesare, având în vedere că o astfel de operaţie poate costa până la un milion de dolari şi nu e decontată. Ultima intervenţie a fost făcută în februarie, în India, unde un tânăr de 30 de ani care şi-a pierdut mâinile într-un accident feroviar a primit membrele unui alt tânăr care în urma unui accident a intrat în moarte cerebrală.