Alina Mirella Dobrotă, director al Centrului Regional de Transfuzii Constanța, a povestit fenomenul pentru Libertatea, declarând că recomandarea de a sta acasă este benefică în contextul crizei de coronavirus, dar, pe de altă parte, în lipsa pungilor cu sânge, Constanța poate ajunge să se confrunte cu o dublă criză.
Sunt cu 50-60 la suta mai puțini donatori
Dobrotă a explicat faptul că centrul încă mai are rezerve, dar numărul donatorilor a scăzut cu 50-60% în ultima săptămână, iar dacă acest trend descendent va continua stocurile vor fi fost epuizate rapid.
Spre exemplu, doar într-o zi, la Constanța, s-au prezentat până în 15 persoane, în condițiile în care media de recoltare în 2019 era de 40 de pungi cu sânge pe zi:
“În prezent nu există un deficit de componente sanguine pentru a asigura solicitările spitalelor din județ, dar, având în vedere faptul că deja în cele două săptămâni anterioare numărul persoanelor care s-au prezentat să doneze a scăzut cu aproximativ 50-60%, iar în această săptămână nu s-au recoltat zilnic decât undeva în medie la 20 și 25 de pungi de sânge, am mers în aceeastă săptămână pe ceea ce era deja existent în stoc din activitățile anterioare. Estimăm că disponibilul se va reduce în săptămâna viitoare, motiv pentru care sunt necesare măsuri de reducere a riscului de a ajunge în situația de a nu putea asigura spitalelor necesarul transfuzional. Media de recoltare, pe anul 2019, a fost de 40 de pungi pe zi, luând în considerare doar activitatea de luni până vineri”, a explicat Alina Mirella Dobrotă.
Donatorii fideli se tem să iasă din case
Directorul Centrului Regional de Transfuzii a luat primele măsuri, începând să sune donatorii fideli pentru a-i ruga să își păstreze obiceiul care salvează viețile sutelor de oameni. Donatorii i-au mărturisit medicului că se tem să iasă din case pentru că se tem de o posibilă infectare cu COVID-19, având în vedere că recomandarea autorităților este efectuarea exclusiv a deplasărilor urgente.
Dobrotă explică însă că și donațiile de sânge reprezintă tot o urgență, pentru mulți pacienți aflați în stare critică și pentru familiile care încearcă să îi salveze.
”Noi am început să contactăm donatorii. Numai că, fiind măsurile de Securitate dispuse la nivel national, respective reducerea deplasărilor, recomandarea ca oamenii să stea în casă, chiar și donatorii fidelizați ne-au spus că se tem să vină până la centrul de transfuzii întrucât recomandarea este să stea în casă. Măsura este bună, evident, dar pe de altă parte avem și acest aspect. În condițiile în care și în județul nostru un număr de acțiuni de colectă mobile programate pentru a fi făcute în diverse localități au fost anulate, primăriile închizând acele clădiri, cluburi etc”, a mai declarat Mirella Dobrotă.
Medicul a dat exemplul autorităților din SUA și Europa care au încercat pe mai multe căi să-și convingă donatorii să continuie să vină la centre pentru a le fi prelevat sânge.
”Uitându-ne și pe mesajele pe care centrele de transfuzii din alte țări din Europa, fie Statele Unite le-au dat către populație, efectiv încercarea de a sensibiliza populația cu o bună stare de sănătate, folosind informații de genul acesta. Oamenii cu o bună stare de sănătate trebuie să știe că este nevoie de sânge întrucât există pacienți în spitale, sau pot apărea, care au nevoie de transfuzie, componentele sanguine au o valabilitate limitată, deci nu intră în discuție să faci niște stocuri în cantități mari, pentru că există riscul de a expira”, mai spune directorul centrului de la Constanța.
Triere foarte strictă
Dobrotă a dat asigurări ferme cu privire la trierea foarte strictă a donatorilor pentru prevenirea infectării cu coronavirus: ”Rugămintea noastră către cei sănătoși, cu disponibilitate de a se deplasa de acasă la centrul de transfuzii, îi rugăm să ia în considerare posibilitatea de a veni să doneze sânge folosind în principal cele două mijloace de programare pe care le avem, respective fie telefonic fie prin aplicația Donorium ce se poate descărca pe telefon, astfel încât să reducem riscul de a avea un număr mai mare de persoane simultan în instituție (…) Tot ce le putem spune este că s-au introdus criterii suplimentare de triere a potențialilor donatori applicate încă înainte de intrarea în instituție astfel încât să eliminăm riscul ca persoane care ar reprezenta un risc prin contact sau alte situație venit cu antecedente de călătorii în altă țară, riscul acesta să fie eliminat”, a mai declarat Alina Mirella Dobrotă, director al Centrului Regional de Transfuzii Constanța
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro