Mai mulți medici din diaspora s-au alăturat asociației „Medici pentru România” pentru a combate dezinformările și miturile legate de vaccinurile anti-COVID-19. Aceștia oferă exemplul țărilor în care locuiesc de ani buni, departe de România, unde vaccinarea a dus la o revenire treptată spre normal. 

În plus, medicii oferă explicații științifice care arată că infectarea cu SARS-CoV-2 este mult mai periculoasă pentru organismul uman decât posibilele efecte secundare pe care le-ar putea avea vaccinurile. 

Costel Atanasiu, virusolog în SUA, cercetător la Institutul Wistar

Teama de cheagurile de sânge

Virusologul Costel Atanasiu aduce în discuție inclusiv teama multor români că vaccinul ar declanșa cheaguri de sânge și asta le-ar pune în pericol sănătatea. 

Medicul subliniază că aceste cazuri sunt extrem de rare și că virusul în sine, odată ce intră în organism, produce „de mii de ori mai multe cheaguri de sânge” și provoacă apariția unor efecte negative pe termen lung.   

„Pentru cei care încă ezită să se vaccineze, am un mesaj foarte simplu. Indiferent din ce motiv vă este frică de ARN-ul mesager din vaccin, vă spun că ARN-ul viral introdus de virus este mult mai periculos. Vă este teamă că ARN-ul mesager al proteinei Spike din vaccin se poate integra în ADN-ul dumneavoastră? Ar trebui să vă fie mult mai teamă de ARN-ul viral care conține secvența a peste 20 de proteine virale, inclusiv proteina Spike. Vă este teamă că vaccinul produce cheaguri de sânge? Virusul produce de mii de ori mai multe cheaguri de sânge decât vaccinul!”, susține medicul virusolog Costel Atanasiu, stabilit în SUA. 

De asemenea, într-un mesaj video transmis pe pagina de Facebook Medici pentru România, el a declarat că, în SUA, valul 4 al pandemiei a ajuns aproape de sfârșit. 

Peste jumătate din populația Americii este vaccinată, iar mai bine de 90% dintre cei internați în spitale la momentul actual sunt nevaccinați. 

Cristina Văduva, medic ORL în Getafe, Spania

Situația din Spania

Cristina Văduva, medic ORL stabilit în Madrid, spune că Spania este un exemplu pentru România, fiind țara cu a doua cea mai mare cotă de vaccinare din Uniunea Europeană – 78,8% din populația țării s-a imunizat împotriva COVID-19. 

„Eu mă gândesc așa: boala asta și cele mai multe dintre cazurile grave pot fi prevenite în momentul de față și putem să ne protejăm bunicii și părinții. Putem să ne protejăm copiii și pe noi înșine. Și putem să evităm ca ei să ajungă în spitalele astea atât de aglomerate acum sau chiar să moară unii dintre ei. Nu e asta suficientă motivație ca să te vaccinezi și să putem să trecem cu toții odată peste pandemia asta? Eu cred că da!”, spune dr. Cristina Văduva pentru asociația „Medici pentru România”. 

Despre campania asociației „Medici pentru România”

Luna aceasta, asociația „Medici pentru România” a lansat o campanie de vaccinare cu ajutorul medicilor și specialiștilor în virusologie din diaspora. Aceștia le transmit românilor mesaje prin care îi îndeamnă să se vaccineze, oferindu-le explicații științifice și exemple pozitive din statele în care locuiesc și în care rata de vaccinare este foarte ridicată. 

„Am văzut în această campanie exemple pozitive, țări în care rata ridicată de vaccinare a făcut ca oamenii să nu mai ajungă în spitale cu forme grave, să nu mai moară într-un număr covârșitor. E singura noastră șansă de a depăși greul”, a declarat și Alex Costache, președintele asociației „Medici pentru România”.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News