Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, a declarat pentru Libertatea că un număr tot mai mare de persoane care apelează 112 cu probleme medicale urgente ajung să fie confirmate cu COVID-19.
Dacă luna trecută, 50% din pacienții considerați suspecți de Covid la intrarea în UPU-SMURD ieșeau pozitivi la testare, procentul a crescut în noiembrie la 63%. În cifre, de la 860 de cazuri s-a ajuns la 1.000.
Mai
grav este însă,
explică medicul, că bolnavii
se prezintă cu forme medii și severe, o parte dintre ei
fiind internați direct la Terapie Intensivă.
„E
vorba de pacienți la care s-a agravat boala fiindcă au stat acasă,
cu tratament la domiciliu, dar au avut o evoluție nefavorabilă, cel
mai probabil din cauza patologiei cronice existente”,
susține medicul.
În această perioadă, vedem dese manifestări ale „hipoxiei silențioase”, scăderea funcției respiratorii care nu este percepută rapid de familie sau de pacient, astfel încât ajung în UPU cu saturații sub 80% sau chiar 70%. E o formă care nu dă manifestări zgomotoase, dar în urma căreia boala se agravează foarte rapid, uneori fără semne.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu:
Și
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași,
spune că
se lovește de aceeași problemă, care pune presiune tot mai mare pe
ATI.
„Pacienții ajung târziu la spital. Este important precum cei care stau acasă, fiind confirmați cu un test pozitiv, să atragă atenția medicului de familie la fiecare modificare a stării de sănătate. Dacă febra crește la 39 de grade, dacă apare o tuse chinuitoare sau o afectare importantă a respirației, sau dacă încep să apară dureri musculare sau de cap nejustificate, trebuie să ne punem problema că trebuie să anunțăm cel puțin medicul de familie”, a declarat medicul pentru Libertatea.
Aceeași situație se înregistrează și în județul Timiș, unde, cu toate că numărul de noi infectări a ajuns într-o fază de platou, datorită măsurilor luate, s-au înmulțit cazurile grave, notează Digi24. Prin urmare, deși sunt mai multe paturi disponibile în spitalele Covid, acest lucru nu e valabil și în secțiile ATI.
La noi, măsurile au început să dea roade, am intrat într-o fază de platou și o ușoară scădere. Am început să avem locuri în spitale. În spitalul nostru sunt vreo 30 de locuri și în cele suport încă pe atât. În schimb, avem cazuri severe și foarte severe, care stau cu patologie la domiciliu și vin cu patologie avansată, în care plămânul e două treimi distrus.
Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, pentru Digi24:
Medicul a adăugat că mare parte din aceste cazuri severe sunt înregistrate în rândul tinerilor.
Foto: Agerpres
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!