Bărbatul este din Dorohoi, județul Botoșani, și s-a prezentat la unitatea medicală din municipiu cu o stare generală afectată. Medicii din Dorohoi l-au transferat la Iași, la Spitalul Parhon, singura unitate de specialitate din Moldova care evaluează pacienții care au primit un transplant de rinchi. La Iași s-a observat că bărbatul avea temperatură, care debutase de câteva zile, iar testul RT-PCR a ieșit pozitiv.
Bărbatul a refuzat însă să accepte rezultatul.
„De la început a fost extrem de neîncrezator și circumspect, declarându-ne că nu există COVID, că totul este o mare fraudă, chiar la modul exagerat. Din păcate, testul lui a fost pozitiv, test pe care nu l-a acceptat, dar pentru că starea lui de sănătate nu era foarte bună și la insistențele echipei medicale care l-a evaluat, a rămas internat”, a explicat conf.dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al unității medicale.
Riscurile sunt foarte mari pentru pacienții care au suferit un transplant de organ
Acesta mai explică faptul că starea bărbatului este într-o continuă degradare. Fiind la șapte zile de la momentul infectării, acum bărbatul trece printr-o fază de afectare pulmonară gravă, manifestată prin scăderea saturației oxigenului în sânge.
În ciuda faptului că a primit medicație imunomodulatoare, pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2, tratamentul imunosupresor pe care îl ia în urma transplantului îi împiedică organismul să lupte la putere maximă contra bolii.
„Din păcate, având statutul de imuno-deprimat, din cauza medicației imunosupresoare asociate transplantului, riscurile de evoluție nefavorabilă sunt foarte mari în cazul său. Este posibil să fie preluat în Terapie Intensivă în zilele următoare. Vorbim de o persoană aflată la mijlocul vieții, cu doi copii acasă, care a primit o șansă la viață anul trecut, la transplant, și care trăiește cu o afecțiune cronică”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor.
În cazul pacienților cu factori de risc, cu imunosupresie sau boală cronică, vaccinarea este singura soluție prin care se poate reduce riscul de evoluție nefavorabilă
Dr. Ionuț Nistor:
„Vaccinarea e singura soluție”
Bărbatul le-a spus medicilor că nu crede nici în vaccin. Dr. Ionuț Nistor spune că nu s-a mai întâlnit cu cazuri grave la persoanele care au beneficiat un transplant din lunile ianuarie-februarie ale acestui an, când această populație de bolnavi cronici încă nu era vaccinată. Acum, explică acesta, vaccinarea este foarte recomandată celor care au primit un transplant, nefiind risc de respingere a organului sau de interacțiune cu medicamentele imunosupresoare.
Medicul a invocat și cel mai recent studiu realizat în Marea Britanie, care arată că administrarea a două doze de vaccin anti-COVID reduce semnificativ riscul de deces în cazul pacienților care au suferit un transplant de organ.
Studiul a inclus peste 48.000 de persoane, iar rezultatele arată în felul următor:
- din cele 6.748 persoane nevaccinate, 3.473 s-au infectat cu COVID-19, iar 438 au murit (un procent de 12.6%);
- 1.738 de persoane au fost vaccinate cu o singură doză, 326 dintre ele s-au infectat și 39 au murit (un procent de 12%).
- Cele mai bune rezultate au fost însă pentru vaccinarea cu schemă completă: din 39.727 de persoane, 143 s-au infectat și 11 au murit (un procent de 7,7%).