Afecțiunile de insuficiență cardiacă și insuficiență renală au lăsat-o pe Lisa Pisano prea bolnavă pentru a se califica pentru un transplant tradițional, deci fără opțiuni. Însă medicii de la NYU Langone Health au pus la cale o dublă intervenție inedită: implantarea unei pompe mecanice pentru a-i menține inima în viață și, câteva zile mai târziu, transplantul unui rinichi de la un porc modificat genetic.

Pisano se recuperează bine, a anunțat miercuri echipa de la NYU. Ea este al doilea pacient care primește un rinichi de porc – după un transplant de referință realizat luna trecută la Massachusetts General Hospital – și cel mai recent caz dintr-o serie de încercări care să tranforme transplantul de la animal la om în realitate.

Săptămâna aceasta, femeia în vârstă de 54 de ani a folosit un baston și a făcut primii pași.

„Eram la capătul puterilor”, a declarat Pisano, pentru AP. „Mi-am asumat pur și simplu riscul. Și știți, în cel mai rău caz, dacă nu va funcționa pentru mine, poate că va funcționa pentru altcineva și va putea ajuta următoarea persoană”, a adăugat ea.

Dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant NYU Langone, a povestit cum echipa de medici a izbucnit în urale, în sala de operație, când organul a început imediat să producă urină.

„A fost ceva transformator”, a spus Montgomery despre primele rezultate ale experimentului.

Dar „nu am trecut încă” de perioada unui control și a unei monitorizări atente, a avertizat doctorul Nader Moazami, chirurgul cardiac de la NYU care a implantat pompa cardiacă.

Alți experți în transplanturi urmăresc îndeaproape cum se descurcă pacienta.

„Trebuie să îi felicit”, a declarat doctorul Tatsuo Kawai de la Mass General, care a remarcat că propriul său pacient cu rinichi de porc era mai sănătos în general înainte de operație. „Când funcția cardiacă este proastă, este foarte dificil să faci un transplant de rinichi”, a explicat el.

Nevoia de organe de porc

Peste 100.000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru transplanturi în SUA, majoritatea având nevoie de un rinichi, iar mii de oameni mor în așteptare. În speranța de a suplini deficitul de organe donate, mai multe companii de biotehnologie modifică genetic porcii astfel încât organele lor să fie mai asemănătoare cu cele umane, mai puțin susceptibile de a fi distruse de sistemul imunitar al oamenilor.

NYU și alte echipe de cercetare au transplantat temporar rinichi și inimi de porc în corpuri aflate în moarte cerebrală, cu rezultate promițătoare. Apoi, Universitatea din Maryland a transplantat inimi de porc la doi bărbați care nu mai aveau alte opțiuni, iar ambii au murit în câteva luni.

Transplantul de rinichi de porc de la Mass General de luna trecută a adus noi speranțe. Kawai a declarat că Richard „Rick” Slayman s-a speriat când a văzut primele semne ale unei respingeri timpurii, dar și-a revenit suficient pentru a pleca acasă la începutul acestei luni și încă se simte bine la cinci săptămâni după transplant. O biopsie recentă nu a indicat alte probleme.

Un caz complex la NYU

Pisano este prima femeie care a primit un organ de porc – și, spre deosebire de experimentele anterioare de xenotransplant, atât inima, cât și rinichii ei au cedat. Ea a intrat în stop cardiac și a trebuit să fie resuscitată înainte de operațiile experimentale. Devenise prea slăbită pentru a se mai putea juca chiar și cu nepoții ei. „Eram nefericită”, a declarat femeia din Cookstown, New Jersey.

Insuficența cardiacă a făcut-o neeligibilă pentru un transplant tradițional de rinichi. Dar, în timp ce făcea dializă, nu se califica nici pentru montarea unei pompe cardiace, numită dispozitiv de asistență ventriculară stângă sau LVAD.

„Este ca și cum ai fi într-un labirint și nu poți găsi o cale de ieșire”, a explicat Montgomery – până când chirurgii au decis să asocieze o pompă cardiacă cu un rinichi de porc.

Două operații în opt zile

Cu o permisiune de urgență din partea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), Montgomery a ales un organ de la un porc modificat genetic de United Therapeutics Corp. astfel încât celulele sale să nu producă un anumit zahăr care este străin de corpul uman și care declanșează respingerea imediată a organului.

Plus o modificare: Glanda timus a porcului donator, care antrenează sistemul imunitar, a fost atașată la rinichiul donat, în speranța că va ajuta organismul lui Pisano să tolereze noul organ.

Chirurgii au implantat dispozitivul LVAD pentru a alimenta inima lui Pisano pe 4 aprilie, iar rinichiul de porc a fost transplantat pe 12 aprilie. Nu există nicio modalitate de a prezice rezultatul pe termen lung, dar până acum nu a prezentat niciun semn de respingere a organului, a precizat Montgomery. Iar prin ajustarea LVAD pentru a funcționa cu noul rinichi, Moazami a spus că medicii au învățat deja lecții care ar putea ajuta la îngrijirea viitoare a pacienților cu probleme cardiace și renale.

Foto: The Associated Press (AP)

 
 

Urmărește-ne pe Google News