„Încercăm mereu să facem ceva, nu doar să stăm și să vedem numărul mare de pacienți care ajung în spital și în ATI cu forme grave, să vedem atâta suferință și moarte. Am considerat că trebuie să facem ceva, așa s-au născut toate ideile noastre”, a declarat dr. Dorel Săndesc pentru ziar.
Acțiunea se numește „Trup şi suflet pentru viaţă” și prin aceasta medicii timișoreni își propun să ducă informațiile despre importanța vaccinării din spitale „pe terenul oamenilor” pentru a convinge cât mai multe persoane că este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva Covid-19.
În perioada asta credem că trebuie să continuăm să comunicăm, credem că unul din pericolele majore care pândesc societatea românească este această sciziune, tribalizarea aceasta în tabere vrăjmașe. Noi nu vrem să renunțăm, în ciuda multiplelor agresiuni, acuzații, injurii pe care le-am suferit în perioada aceasta. Credem că trebuie să continuăm să comunicăm cu oamenii.
Dorel Săndesc, medic ATI
Acțiunea continuă cu o listă de inițiative ale medicilor din Timișoara care au făcut caravanele vaccinării în zone izolate sau în locații unde se află persoane vulnerabile. Tot aici a fost organizat și primul maraton de vaccinare, ideea preluată apoi și replicată la nivel național, iar în urmă cu o lună medicii rezidenți au mers din casă în casă pentru a oferi informații.
„E o greșeală să faci o campanie de comunicare sub egida celui mai puțin popular grup”
Cât privește impactul pe care îl va avea această campanie, Dorel Săndesc subliniază că nu merge pe „un plan procentual, cu numere și cifre”, ci pe o dorință de a transmite un mesaj de la profesioniști, întrucât campaniile organizate de politicieni au eșuat.
Toate statisticile au arătat că grupul cu cea mai mică popularitate în toate societățile, dar cu atât mai mult în România este cel al politicienilor. Cred că este o greșeală strategică să faci o campanie de comunicare, de convingere a oamenilor, sub egida celui mai puțin popular grup, cel al politicienilor.
„Ar fi excelent ca mult mai mulți oameni să înțeleagă utilitatea vaccinării. Toate datele au arătat că este cea mai eficientă metodă dintre toate cele existente în prevenirea formelor grave și a mortalității. Datele arată că vaccinarea protejează de forme grave și în privința noii tulpini”, conchide Dorel Săndesc.
Acțiunea medicilor vine în contextul în care România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din toată Uniunea Europeană, cu mai puțin de 40% din totalul populației imunizat complet, lucru ce s-a văzut într-un val patru cu un grad ridicat de mortalitate și pacienți cu forme grave. Puțin peste 7,5 milioane de persoane au primit schema completă, potrivit ultimului bilanț oficial.
„Sperăm că și Biserica Ortodoxă va fi deschisă”
Evenimentul derulat de medicii timișoreni începe duminică, 5 decembrie, în cinci din cele nouă biserici catolice din Timișoara, urmând să fie extins în bisericile care vor fi deschide la dialog.
„Am găsit o deschidere foarte mare din partea Bisericii Catolice, care a salutat această inițiativă și a transmis acordul tuturor bisericilor catolice din Timișoara”, transmite Săndesc.
Întrebat dacă a discutat și cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe pentru aceasta acțiune, medicul a răspuns:
„Noi suntem deschiși pentru dialog. În toată această perioadă, pe lângă aceste acțiuni ,am mai avut dialoguri cu diverse grupuri, întâlniri online și fizice cu diverse companii din zonă și suntem deschiși pentru dialog cu orice biserică. Există și în Biserica Ortodoxă partizani ai unui dialog de acest gen. Sperăm ca și Biserica Ortodoxă să fie deschisă și o vom face. Există semnale și că Biserica Greco-Catolică este deschisă la astfel de acțiuni”.
De altfel, o acțiune similară a avut deja loc într-o biserică ortodoxă din Capitală, când părintele Simion Bondar de la Biserica „Sfântul Andrei” din Capitală, partea dinspre Bucureștii Noi spre Chitila, a chemat-o alături de el pe doctorița care l-a tratat de COVID-19 să le explice celor veniți la slujbă de ce este important să se imunizeze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro