Dr. Simina Maghiar, 36 de ani, și-a început studiile în România și le-a finalizat în Germania, unde a susținut examenul de specialitate. În ultimii 10 ani a lucrat la Clinica de recuperare medicală Moritz GmbH & Co. KG, acolo unde din 2016 vin mai mulți supraviețuitori ai incendiului din Colectiv.
În ultimii doi ani, dr. Simina Maghiar a lucrat chiar în secția de recuperare pentru arși și s-a întâlnit cu pacienții veniți din România.
Primul pacient din România a venit după Colectiv
Într-un interviu pentru cititorii Libertatea, medicul român explică ce înseamnă procesul de recuperare pentru mari arși și la ce costuri se ridică. Interviul are loc telefonic, în prezența dr. Hans Ziegenthaler, 58 de ani, medic șef al departamentului, care lucrează de peste 28 de ani în clinică.
„Înainte de 2016 nu am avut pacienți din România. Primul contact a fost cu pacienții de la Colectiv”, spune dr. Maghiar.
Pacienții nu au fost înregistrați direct din România, ci au venit din Olanda și din Belgia, unde primiseră îngrijiri în regim de Terapie Intensivă.
„Erau stabili din punctul de vedere al sănătății, dar partea de piele era destul de afectată, iar condiția și rezistența fizică erau destul de diminuate. Aparținătorii, familiile pacienților au găsit clinica pe internet și așa au ajuns aici”.
„Statul român i-a lăsat singuri”
Pe de altă parte, șeful secției, Dr. Hans Ziegenthaler, explică ce urme a lăsat Colectiv pentru pacienții pe care i-a îngrijit.
„În primul rând, faptul că au trecut prin acel accident i-a marcat profund, apoi situația din România, faptul că nu a fost clar unde merg, ce tratament primesc. Și faptul că unii dintre prietenii lor au murit. În plus, cei din România nu s-au îngrijit de ei. Pur și simplu statul român i-a lăsat singuri. Singurii care le-au fost aproape au fost familiile lor. I-au susținut, au stat și ei aici și au luat parte la tratamentul lor”.
Confortul de a vorbi în limba maternă
Dr. Simina Maghiar își amintește primul contact cu pacienții Colectiv: „A fost un impact emoțional văzându-i și știind prin ce au trecut, dar în același m-am simțit ușurată că pot să-i ajut. Pur și simplu am vorbit în limba maternă și s-au deschis și ei un pic mai mult, au fost mai relaxați, au putut să facă lucrurile mai domol”.
Greutăți întâmpinate de medici
Cei doi medici ai clinicii nu se sfiesc să spună că, în momentul în care au intrat în contact cu pacienții veniți din România, a fost nevoie să se consulte un timp îndelungat, cu privire la tratamentul potrivit.
„Au fost cazuri destul de dificile și întrebarea pe care ne-am pus-o a fost din punctul de vedere al îngrijirii rănilor, cicatricelor și a pielii. Au venit într-o condiție corporală destul de dificilă, cu multe răni și bacterii, dar clinica este pregătită pentru așa ceva”, își amintesc ambii medici primele întâlniri cu pacienții români.
Unii dintre ei nu puteau merge sau nu se puteau îngriji singuri și au avut nevoie de mai mult personal medical. Ceea ce a mai fost dificil este că au avut dureri la nivelul întregului corp. Și din punct de vedere emoțional au fost destul de fragili.
Recuperarea în cazul unui „mare ars”
Terapia recuperatorie acută după o asemenea traumă durează între 3 și 4 ani. Medicii explică întregul proces. După acești primi ani de recuperare, este nevoie ca o dată sau de două ori pe an, pacienții să mai vină la recuperare, să îmbunătățească, dacă se poate, calitatea pielii, precum și funcționalitatea articulațiilor. Dar asta depinde de la caz la caz.
Ceea ce este mai general este faptul că cicatricele se strâng, se adună, limitează anumite articulații și funcții ale corpului: mersul, mobilitatea la nivelul gâtului, spatelui, depinde. Așa descriu cei doi medici procesul prin care astăzi trec pacienții care se tratează la ei, la șapte ani după incendiul din Colectiv.
Noi spunem că este nevoie de un tratament cronic pe viață, în funcție de cât de grave au fost arsurile și cum au fost tratate.
Medici:
Costurile unui tratament
Clinica Moritz GmbH & Co. KG este o clinică privată, dar lucrează cu statul, care preia cheltuielile în funcție de asigurările medicale ale pacienților. În cazul pacienților Colectiv, la început, costurile nu erau acoperite de statul român, ci erau plătite din unele inițiative private și asigurări. Dar în ultimii 2-3 ani costurile de tratament au început să fie acoperite de statul român.
O ședere în clinică pentru recuperare înseamnă în general 8-12 săptămâni pe an, împărțite în două șederi de recuperare. Costurile pentru o astfel de ședere se ridică la aproximativ 25.000 de euro.
Când spitalul devine un spațiu familiar
„Mulți dintre ei cunosc acum foarte bine limba engleză și limba germană. Dar e diferit să te reîntâlnești și să vezi cum s-au dezvoltat în anii care au trecut și să mai schimbi o vorbă-două în limba română”, mărturisește dr. Maghiar.
„Îi apreciez și am un mare respect pentru puterea pe care o au pentru a trece peste această situație și aceste dureri, faptul că reușesc să fie, din punct de vedere emoțional, puternici. Și după atâția ani mă emoționează faptul că oamenii sunt atât de respectuoși față de ceea ce au primit până acum. Și că totuși își iubesc țara și se întorc de fiecare dată acolo”, explică și medicul-șef al secție, ce a însemnat pentru el, personal și profesional să-i întâlnească pe supraviețuitorii Colectiv.
Reușesc să-și ducă viața mai departe sau să înceapă o nouă viață. Unii dintre ei au renunțat la multe lucruri și s-au întors în România și s-au reclădit.
Dr. Hans Ziegenthaler:
În România, numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale (postarsură) este de aproximativ 200 pe an, dintr-un total de aproximativ 1.500 de cazuri grave care se prezintă anual la spital, notează Hotnews.
În Germania, în perioada 2020-2021 au murit 122 de adulți, adică 8,45% dintre toți cei care au ajuns în Terapie Intensivă.