Avertizările specialiştilor: Acidul cianhidric în doze mari duce la deces

Totodată, medicii pneumologi spun că toate persoanele care au fost prezente în clubul Colectiv în noaptea fatidică şi au inhalat acel fum, dar nu au avut nevoie de internare, ar trebui să meargă la un control. Şi asta, pentru că fumul pe care l-au respirat conţine o serie de cianuri periculoase.
Medicii legişti au constatat, în urma autopsiilor efectuate, că în mixul de substanţe inhalate de persoanele din club, acidul cianhidric era peste doza mortală. Iar pătrunderea unor doze mari de acid cianhidric în organism determină decesul în doar câteva secunde.

Lupta pentru viaţă continuă să se dea în spitale

Spitalul Elias – Aici se aflau aseară opt pacienţi, dintre care cinci în secţia de Terapie Intensivă. Dintre aceştia, potrivit medicilor, doi sunt traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic. Alţi trei pacienţi se află internaţi în secţia de Chirurgie plastică, în stare bună. Unul dintre ei urma să fie transferat la un spital din Norvegia, iar o femeie aflată în secţia de Terapie Intensivă, în Marea Britanie.
Spitalul Militar – Sunt internaţi nouă pacienţi, toţi conştienţi, dintre care doi se află la Terapie Intensivă. Unul dintre aceştia urma să plece la Rotterdam, iar o pacientă, la Viena.
Spitalul Grigore – Alexandrescu – La spitalul de copii din Capitală sunt internaţi şase pacienţi, dintre care doi la Terapie Intensivă, intubaţi, trei pe salon, şi unul la Toxicologie.
Spitalul Bagdasar- Arseni – are internaţi 15 pacienţi, dintre care 10 sunt în Terapie Intensivă, 4 dintre ei în stare critică, 4, în stare foarte gravă, 2, în stare gravă, iar alţi 5 răniţi sunt internaţi pe secţia de Chirurgie Plastică.
Spitalul Floreasca – Aici sunt internaţi 11 pacienţi. În secţia de Terapie Intensivă se află opt pacienţi în stare critică, iar 3, în stare gravă. Unul dintre răniţi urma să fie transportat la o clinică din Israel.
Spitalul de Arşi – 18 pacienţi, dintre care 12 sunt în stare bună, în saloane, 6 se află încă la Terapie Intensivă. Dintre aceştia unul este în stare critică, 4, în stare gravă, dar stabilă, şi unul în stare mulţumitoare. Unul dintre pacienţi urma să fie transferat la un spital din Finlanda. Nu mai puţin de 20 de răniţi aşteptau, ieri, să fie transferaţi la spitale din străinătate: Belgia, Olanda, Austria, Israel şi Germania, cu o aeronavă NATO

Medicii din Franţa, în ajutorul colegilor români

Ambasada Franţei a anunţat ieri că medici voluntari vor opera pacienţii la Bucureşti, alături de doctorii români. “Franţa e gata să preia şi să trateze pacienţi, în cadrul structurilor sale specializate, în funcţie de capacităţile sale de primire.
Pentru a fi cât mai eficiente – şi în interesul pacienţilor – aceste posibile transferuri vor fi efectuate în coordonare cu autorităţile franceze şi cu Ministerul Sănătăţii. Primirea pacienţilor va depinde de avizele medicale, în special din partea medicilor din Franţa aflaţi la faţa locului, în România”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Franţei.

Grup de intervenţie înfiinţat de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri, în a noua zi de la tragedia din clubul Colectiv, că va înfiinţa un grup de intervenţie care va gestiona a doua etapă a îngrijirii răniţilor din spitale.
“Intrăm în a doua fază de îngrijiri medicale şi e nevoie să asigurăm atât pacienţilor, cât şi aparţinătorilor acestora tot suportul nostru medical, psihologic şi social”, a explicat decizia Nicolae Bănicioiu.
Grupul de intervenţie, care va fi condus de medicul Gabriel Diaconu, va gestiona comunicarea cu rudele pacienţilor, dar şi cu pacienţii externaţi şi va asigura consilierea psiho-socială a acestora.

 
 

Urmărește-ne pe Google News