Pentru această problemă cunoscută de mult – şi vorbim aici de ani – autorităţile de sănătate publică, peste tot în lumea asta, recomandă, sub egida ONS, vaccinarea. ”Campania de vaccinare începe în mod obişnuit în luna octombrie, noiembrie tocmai pentru că se ştie că la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie virusul intră în circulaţie. Este singura măsură care poate să prevină apariţia şi infectarea cu virusul gripal şi, mai mult decât atât, poate salva vieţi. Şi asta pentru că virusul gripal poate să şi ucidă în ultima instanţă, lucru cunoscut de toată lumea”, ne-a declarat prof. Cercel. Potrivit acestuia, cei care nu s-au imiunizat până în prezent, o pot face până în luna aprilie.

Gripa ”porcină” este doar o poreclă

   ”Nu există gripă porcină, ci virusul sezonier gripal AH1N1! Gripa porcină este doar o porecla pusă de media. Dacă vorbim de virusul gripal AH1N1, acesta se manifestă ca orice altă gripă şi trebuie tratat ca atare. El este în circulaţie încă din anul 2009 şi de atunci tot dă îmbolnăviri”, adaugă managerul Institututului Matei Balş.

Astfel, în cazul în care ne îmbolnăvim, anunţăm medicul de familie, ne izolăm la domiciliu, luăm paracetamol în cazul în care facem febră, bem ceaiuri multe cu lămâie şi cu zahăr şi ne tratăm cu medicamente recomandate în caz de gripă. Formele uzuale se tratează ca şi până acum, acasă. Însă dacă vorbim de forme severe atunci e musai să se meargă la spital.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat şi în acest an peste 600.000 de mii de doze de vaccin antigripal. Însă, la fel ca în anii trecuţi, românii nu s-au înghesuit să se vaccineze. Cu toate că medicii ne îndeamnă, an de an, să ne imunizăm împotriva gripei de sezon, care odată ajunsă în formă severă poate duce şi până la deces, sunt mult prea puţine persoane care ţin de cont de sfaturile acestora. Un fel de legendă urbană spune că vaccinurile sunt periculoase şi că pot duce la diverse afecţinui grave- cum ar fi autismul în cazul copiilor. Din acest motiv, oamenii sunt sceptici şi fug atunci când vine vorba de vaccinarea împotriva anumitor boli.

Cu toate acestea, până în prezent nu s-au înregistrat foarte multe cazuri de îmbolnăviri cu virusul AH1N1. Asta nu înseamnă însă că virozele şi infecţiile respiratorii au dispărut, ci nu au lovit la fel de puternic ca anii trecuţi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News