La începutul anului 2023, medicii de la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici din București au finalizat o expertiză medico-legală în cazul bebelușului mort după botez la Suceava acum aproape doi ani.
Pe 31 ianuarie 2021, micuțul Iustin, din Suceava, în vârstă de o lună și 16 zile, a fost botezat la Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din cartierul sucevean Zamca.
După ce a fost scufundat în apă, bebelușul, care plângea zgomotos, a tăcut subit. A intrat în stop respirator la scurt timp după ce a fost scos din cristelniţă. Transportat de urgență la Spitalul Județean Suceava, unde a fost internat în ATI, copilul a murit în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie.
În cauză s-a deschis dosar penal, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Și, la numai trei luni distanță, legiștii suceveni au oferit o primă reacție oficială.
Legiștii suceveni Lăcrămioara Bălan și Alina-Emilia Horecica au scris, într-un raport inițial, că moartea s-a datorat „insuficienței cardio-respiratorii acute, pe fondul unei pneumonii interstiţiale, precizând că pruncul era născut prematur, nevaccinat şi nedispensarizat”, precizări publicate și în Libertatea.
Părinții au contestat expertiza la București, după cum Libertatea a scris în noiembrie. Acum, Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici (INML) a trimis către dosar concluzii care diferă de raportul local.
„Moarte violentă”
Într-un raport semnat de trei legiști de la INML, dr. Corneliu Octavian Căpățână, dr. Filip Perde și dr. Ana Stroe, aceștia spun că moartea bebelușului a fost una violentă.
„Din coroborarea datelor de istoric, datelor medicale din actele medicale puse la dispoziție, cu cele ce reies din filmarea video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute în evoluția encefalopatiei posthipoxice consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii”.
Medicii observă și condiții medicale preexistente în cazul micuțului, „decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, însă menționează drept cauză principală înecarea cu apă.
Ce au mai observat legiștii bucureșteni, care au urmărit inclusiv imaginile video:
- „În momentul submersiei sugarului în cristelniță, a intervenit aspirarea apei”
- „Poziția sugarului la momentul submersiei a fost în decubit dorsal și reflexul de tuse nu a reușit să elimine întreaga cantitate de apă”
Poziția de decubit dorsal este cea în care persoana – în cazul de față, bebelușul – stă cu fața în sus și cu burta în sus.
Având în vedere timpul scurt care s-a scurs între momentul submersiei și momentul solicitării echipajului SMURD apreciem că aspirarea apei face parte din lanțul tanatogenerator (n.r. – care a declanșat moartea).
Expertiza INML:
Nu a avut bronhopneumonie severă
Medicii bucureșteni îi mai contrazic pe cei suceveni într-un aspect, cel al bronhopneumoniei.
Concret, părinții au întrebat, prin avocat, cum a putut face micuțul bronhopneumonia în formă severă stipulată de legiștii suceveni.
INML răspunde, în schimb, că a observat un diagnostic diferit, constatând anumite probleme pulmonare, dar nu și „bronhopneumonie severă”.