Pacienţii asiguraţi în sistemul medical de stat ar putea plăti o nouă taxă, dacă vor să-şi aleagă un anumit medic pentru tratamentul ambulatoriu, arată proiectul Strategiei naţionale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii

Documentul nu specifică şi care este cuantumul noii taxe, care ar putea fi introdusă mai întâi în anumite regiuni, în cadrul unui program-pilot. 

O coplată există şi în acest moment în spitalele din România, pentru pacienţii care au bilet de trimitere, ajung la spital, dar nu reprezintă cazuri de urgenţă. 

„Această noțiune de coplată apare numai în nota de fundamentare, nu şi în strategia propriu-zisă. Strategia propriu-zisă vorbește, la un moment dat, de posibilitatea unor venituri suplimentare pentru spital și pentru medici. Un fel de consultații private într-un spital de stat. Bineînțeles, la cererea pacientului, într-un regim transparent de programare, în care acesta să aibă posibilitatea să-și aleagă profesionistul”, explică profesorul Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, pentru Libertatea.

„E o problemă de moralitate”

Pacienţii se pot programa şi în prezent la un medic anume din sistemul de stat, numai că trebuie să respecte lista de aşteptare a acestuia. Dacă s-ar schimba procedura actuală, iar pacienții care achită programarea ar intra în fața celorlalți, s-ar încălca drepturile pacienților, explică președintele Colegiului Medicilor.

„E o problemă de moralitate. Nu sunt convins că vom reuşi să găsim mecanisme echitabile pentru a implementa o astfel de măsură. Nu putem prioritiza pacienţii care au plătit la medic”, spune Coriu. 

Președintele Colegiului Medicilor crede că ar fi nevoie de o modalitate prin care se pot aduce venituri suplimentare atât pentru spitale, cât şi pentru medici, însă susţine că această măsură nu este soluția. Daniel Coriu este de părere că implementarea unui mecanism de coplată ar fi dificilă în sistemul medical românesc. 

Cred că este un obiectiv mult prea îndepărtat şi greu de atins.

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România: 

Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, mecanismul coplăţii poate fi aplicat şi pacienţilor care vor să-şi programeze operaţii chirurgicale în alt judeţ decât cel de reşedinţă și dacă preferă alt medic decât cel din regiunea în care locuiesc. 

În timp ce ministerul susţine, în strategia publicată pe propriul site, că îşi propune să degreveze spitalele din Bucureşti de fluxul mare de pacienţi, medicul Daniel Coriu e de părere că, dacă românii vor putea să-şi aleagă medicul specialist în schimbul unei sume de bani, anumite unităţi medicale, în care lucrează medici renumiţi, vor ajunge şi mai aglomerate.

„Pacienţii sunt purtaţi pe drumuri, ca şi cum ar fi sportivi de performanţă”

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, reclamă faptul că accesul pacienţilor la servicii medicale este oricum unul greoi, iar propunerea Ministerului Sănătăţii privind coplata ar crea noi dezechilibre în sistem. 

„Şi în prezent, accesul la serviciile medicale se face foarte greu. Medicul de familie dă un bilet de trimitere, însă de multe ori, programarea poate fi făcută doar după expirarea trimiterii, care are o anumită valabilitate, în funcţie de patologie. Aşa că trebuie să te programezi la un alt medic, care are locuri disponibile, sau să mergi din nou la medicul de familie şi să ceri alt bilet de trimitere. În concluzie, accesul la medicii specialişti este unul nu greu, ci foarte greu. Pacienții sunt purtați pe drumuri, ca și cum ar fi sportivi de performanță, iar acest mecanism ar complica şi mai mult lucrurile”, susţine Cezar Irimia.

„Se bagă mâna adânc în buzunarul românului pentru a-i acorda o șansă la viață”

De asemenea, Cezar Irimia crede că adoptarea coplăţii presupune costuri mai mari şi nejustificate pentru pacienţi. „Mie mi se pare o dublă taxare a pacientului, căruia oricum îi iei bani pe lună din salariu pentru asigurări de sănătate și mai iei o dată, pentru că omul vrea să se ducă la un medic sau altul. Din nou, se bagă mâna adânc în buzunarul românului pentru a-i acorda o șansă la viață. Constituţia ne garantează acest drept, dar se pare că realitatea e cu totul alta. În plus, se încalcă Legea 46/2003 privind dreptul pacientului de a-şi alege furnizorul de servicii medicale şi medicul. Dacă nu cumva vor să modifice şi legea asta”, conchide Cezar Irimia.  

Ministrul Rafila: „Nu e vorba de o taxă suplimentară”

Alexandru Rafila a explicat, pe 5 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că propunerea ministerului Sănătății reprezintă un proiect-pilot care urmează să se desfășoare în două-trei unități sanitare, pe o perioadă de doi ani, între 2026 și 2028. „Strategia e supusă dezbaterii publice și, în mod evident, dacă Guvernul României nu consideră oportun acest proiect-pilot, poate să dispară din planul de acțiune”, a adăugat ministrul.

Acesta a detaliat că programările s-ar face în afara normei de bază a unui medic, adică acesta ar lucra peste program, în regim privat. „Pacientul plătește la spital dacă vrea să fie consultat de un anumit medic. Asta nu înseamnă că e împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. Și nu e vorba de o taxă suplimentară sau de o dublă taxare a pacienților”, a mai explicat ministrul Rafila.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News